Για μία νέα τυπολογία απάτης ενημερώνει το κοινό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Οι δράστες συνήθως υποδύονται τεχνικούς εταιρείας οι οποίοι αποσπούν κωδικούς από τραπεζικούς λογαριασμούς και αφαιρούν χρηματικά ποσά.

Η αστυνομία ερευνά ήδη δύο περιστατικά στην Πάτρα και ένα στον δήμο Ερυμάνθου. Σε μία από τις περιπτώσεις άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με κάτοικο της Πάτρας και προσποιήθηκε τον τεχνικό εταιρείας πληροφορικής που ήθελε να αντιμετωπίσει κακόβουλο λογισμικό και ιούς από τα οποία είχε δήθεν προσβληθεί ο υπολογιστής του. Έτσι, μπήκε στο σύστημα του ανυποψίαστου θύματος, υπέκλεψε τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών του και κατάφερε να μεταφέρει σε δικούς του λογαριασμούς το ποσό των 17.000 ευρώ.

Η κλήση γίνεται συνήθως από νούμερο του εξωτερικού και η τηλεφωνική συνομιλία είναι στα αγγλικά, στοιχείο που «πείθει» τους ανυποψίαστους πολίτες για την αξιοπιστία του φερόμενου ως τεχνικού της εταιρείας.

Με ανακοίνωσή τους οι τράπεζες υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν για κανέναν λόγο σε άλλο πρόσωπο τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking, τους κωδικούς μιας χρήσης που λαμβάνουν μέσω SMS, καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά τους στοιχεία.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: