Φωτό: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Ένας 25χρονος άντρας στις ΗΠΑ μολύνθηκε δύο φορές από τον κορονοϊό και τη δεύτερη φορά της μόλυνσής του παρουσίασε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Οι περιπτώσεις αναμόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είναι σπάνιες, αναφέρουν οι ειδικοί (μόνο 5 έχουν αναφερθεί ως τώρα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης στη Νεβάδα των ΗΠΑ). Και μπορεί ο 25χρονος να έχει πλέον αποθεραπευτεί, ωστόσο η περιπέτεια της υγείας του προβληματίζει γενικότερα τους επιστήμονες, όπως γίνεται σαφές και από τη δημοσίευση σχετικής μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet- Infectious Diseases.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας από τη Νεβάδα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ή κάποια δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό του σύστημα, που θα τον καθιστούσε –ίσως- ιδιαίτερα ευάλωτο στον κορονοϊό.

Στις 18 Απριλίου διαγνώστηκε, για πρώτη φορά, η μόλυνσή του από τον SARS-CoV-2  και ο ίδιος παρουσίασε συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια και ναυτία. Όταν η κατάστασή του βελτιώθηκε, υποβλήθηκε δύο φορές σε τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, τα οποία έδωσαν αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μετά από περίπου ενάμιση μήνα (48 ημέρες αργότερα), την 5η Ιουνίου, διαγνώστηκε ξανά θετικός στον κορονοϊό. Η διαφορά ήταν ότι κατά την αναμόλυνσή του παρουσίασε σοβαρότερα συμπτώματα, όπως υποξία (χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα)  και δυσκολία στην αναπνοή. Κατά συνέπεια, χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο μέχρι τη στιγμή που, τελικά, θεραπεύτηκε.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μια προηγούμενη μόλυνση (από κορονοϊό) δεν μας προστατεύει, απαραίτητα, από μια μελλοντική μόλυνση», ανέφερε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας Δρ. Mark Pandori, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. «Η πιθανότητα των επαναμολύνσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πώς κατανοούμε την ανοσία απέναντι στη νόσο Covid-19», πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε επίσης ότι, ακόμα και άνθρωποι που έχουν θεραπευτεί από τον κορονοϊό, θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν της οδηγίες για την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών (με σκοπό την προστασία από τον SARS-CoV-2).

Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό απασχολεί ακόμη τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα, σχετικά με το ποίοι μπορούν να εμφανίσουν ανοσία και πόσο διαρκεί η προστασία απέναντι στον ιό που αυτή προσφέρει.

Η περίπτωση του 25χρονου στις ΗΠΑ -ο οποίος σύμφωνα με τις ιατρικές πληροφορίες μολύνθηκε, πράγματι, δύο φορές από κορονοϊό (οι ειδικοί απέρριψαν το ενδεχόμενο η δεύτερη εκδήλωση συμπτωμάτων να σχετιζόταν με την πρώτη μόλυνση) αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα, αναφορικά με το ζήτημα της ανοσίας.

Η πρώτη περίπτωση αναμόλυνσης από τον  SARS-CoV-2 έχει επιβεβαιωθεί στο Χονγκ Κονγκ, η δεύτερη στο Βέλγιο, η τρίτη στην Ολλανδία, η τέταρτη στον Ισημερινό (Εκουαδόρ) και η πέμπτη (πιο πρόσφατη) στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η περίπτωση του Ισημερινού έμοιαζε περισσότερο με αυτή των ΗΠΑ, καθώς αφορούσε επίσης εκ νέου μόλυνση ασθενούς ο οποίος, τη δεύτερη φορά, εμφάνισε σοβαρότερα συμπτώματα της νόσου Covid-19.


Πηγή: BBC

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

 

Μοιράσου το άρθρο: