Σε ηλικία 73 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Το 2011 είχε ομολογήσει ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ 1995 και 1997, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ νοσηλευόταν εδώ κα καιρό και είχε χειρουργηθεί για καρκίνο του εγκεφάλου αλλά τελευταία είχαν προκύψει σοβαρές επιπλοκές. Το ιατρικό ανακοινωθένα ανέφερε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός, υπέκυψε στον αγώνα που έκανε τους τελευταίους 2 μήνες εξ αιτίας καρκίνου του πνεύμονα και συναφών επιπλοκών.»

Ο Μεσούτ Γιλμάζ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Οζάλ και υπέγραψε στις 27 Μάη 1988 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Κ. Παπούλια το λεγόμενο «Σύμφωνο Παπούλια-Γιλμάζ» για μια σειρά ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του πνεύματος συμφιλίωσης των δυο χωρών γνωστό ως «πνεύμα του Νταβός».

Ανέλαβε την πρωθυπουργία επί προέδρου Τουρκούτ Οζάλ το 1991.

Ξαναέγινε πρωθυπουργός το 1996 οπότε συγκυβέρνηση εκ περιτροπής με την Τανσού Τσιλέρ του κόμματος του Ορθύ Δρόμου. Επίσης ήταν πρωθυπουργός και κατά την περίοδο 1997-1999. Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Ετζεβίτ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα του όπως και πολλά άλλα κόμματα δεν κατόρθωσαν περάσουν το εκλογικό όριο για να μπουν στη Βουλή και ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική.

Ήταν οι ιστορικές εκλογές στις οποίες εμφανίστηκε ως πρώτο και με αυτοδυναμία το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν. Τον Αύγουστο του 2006 όμως ο Γιλμάζ επαναδραστηριοποιήθηκε και επιδίωξε να επιστρέψη στην πολιτική ζωή της χώρας, χωρίς όμως επιτυχία.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Νοεμβρίου 1947. Το 1971, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών και Οικονομικών. Έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία. Εργάστηκε ως διευθυντής στον ιδιωτικό τομέα, εργάστηκε στον βιομηχανικό τομέα.

Ένα από τα δύο παιδιά του πέθανε το 2017, ενώ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση εγκεφάλου.

Πηγή:Anadolu

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: