Φωτο αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Μπελτές

Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οικονομία αλλά και τα voucher για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, τέθηκαν σήμερα επί τάπητος στη συζήτηση της Βουλής με αφορμή τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο βήμα ανέβηκαν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανέβηκαν στο Βήμα της Ολομέλειας σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μιλώντας όχι μόνο για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων, την οικονομία, την επόμενη μέρα της χώρας αλλά και την ακύρωση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. «Εγώ απάντησα εκτενώς για το συγκεκριμένο θέμα, σειρά έχει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Κληθείς να απαντήσει για την εξέλιξη των vouchers και των προγραμμάτων τηλε-κατάρτισης, δήλωσε: «Έδωσα πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την επικαιρότητα. Εξήγησα τα πάντα. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε απαντήσεις από άλλη πλευρά. Πέρασαν 48 ώρες και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων προγραμμάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Αντωνοπούλου, Σκουρλέτη. Δηλαδή από όλους αυτούς που έδωσαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Πρέπει να απαντήσουν σε ποια ΚΕΚ τα έδωσαν, αν τα έδωσαν σε ΚΕΚ. Έχω παραθέσει πίνακα για προγράμματα ύψους άνω των 200 εκατ. αλλά δεν έχω λάβει απάντηση».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και πάλι την πρότασή του κόμμματός του για την προστασία α κατοικίας εξαπέλυσε όμως και επίθεση στον Υπουργό Εργασίας με αφορμή τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τα οποία αν και καταργήθηκαν ξέσπασε μεγάλη διαμάχη.

«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις προτάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας, προστασία πρώτης κατοικίας, ρευστότητα στην αγορά, αναγνώριση του μεγάλου έργου του προσωπικού στον τομέα υγείας, ενώ παράλληλα ζήτησε και έρευνα σε βάθος για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.

Στα πρόσφατα «τραγικά» περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της  ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, στην έναρξη της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας υπήρχαν επίσημες καταγγελίες εργαζομένων και των σωματείων τους στην ιδιωτική Υγεία ότι σε ιδιωτικά κέντρα δεν τηρούνται τα μέτρα. Παράλληλα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, να ορίσει ακριβή ημερομηνία για τις Πανελλαδικές με τους «βέλτιστους όρους» και κατέθεσε πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και ζήτηση τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα καθώς και την συγκρότηση νέου επικαιροποιημένου προϋπολογισμού.

Οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση για την συνολική στάση της στις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι τόσο η συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Απριλίου, όσο και η σύνοδος κορυφής της 23ης Απριλίου θα μείνουν στην ιστορία ως δυσάρεστες ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λ. Παναγιώτου, Κ. Κωνσταντόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: