Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του covid-19; (video)

Αισιοδοξία ότι εντός του 2020 θα βρεθούν κάποια φάρμακα ή εμβόλιο κατά του κορονοϊού λόγω της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από την ερευνητική κοινότητα σε όλο τον κόσμο εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Όπως είπε, “από όλη την ερευνητική κοινότητα σε όλο τον κόσμο γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανακάλυψη του εμβολίου ή θεραπευτικών αγωγών. Είμαι αισιόδοξος ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας αυτής ότι θα βρεθούν κάποια φάρμακα που θα είναι αποτελεσματικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Το εμβόλιο ίσως αργήσει περισσότερο γιατί χρειάζεται να είναι ασφαλές πριν δοθεί προς χρήση στο γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι και μια από τις προκλήσεις, γιατί πέρα από την ασφάλεια, το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου σε μεγάλες ποσότητες έτσι ώστε να αρκέσει για τον γενικό πληθυσμό σε όλες τις χώρες”.

Γιατί όπως εξήγησε “ακόμα και αν αποδειχθεί ότι ένα από τα υπό μελέτη εμβόλια είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να παραχθεί σε μια ποσότητα που να είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμα καθυστέρηση. Αλλά σε κάθε περίπτωση αισιοδοξούμε, λόγω της συστράτευσης της επιστημονικής κοινότητας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα. Προβλέπω ότι μέσα στο 2020 θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο, το αν θα φθάσει όμως στον γενικό πληθυσμό σε ικανές ποσότητες δεν μπορούμε να το προβλέψουμε από τώρα”.

Για τη μελέτη των Ολλανδών επιστημόνων που έφτιαξαν ειδικά αντισώματα στο εργαστήριο κατά του κορονοϊού ο κ. Ταβερναράκης είπε ότι “αυτή είναι μια από τις προσεγγίσεις και φαίνεται να υπόσχεται ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα γιατί έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δεν είναι όμως στο στάδιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μελέτες σε πειραματόζωα όπου έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικά. Μένει να δούμε αν η αποτελεσματικότητα αυτή είναι ίδια και στον άνθρωπο. Θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές”.

Για την εμβληματική δράση για επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα που συμμετέχει και το ΙΤΕ είπε ότι “στοχεύει στην ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού αλλά και στον προσδιορισμό των γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων ατόμων υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θα δείξει αν η κληρονομικότητα ή τα γονίδια του κάθε ανθρώπου παίζουν κάποιο ρόλο στη βαρύτητα της νόσου. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση που να οδηγεί κάποιους ανθρώπους να είναι πιο ευαίσθητοι ή να περνούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τη νόσο αυτή” τόνισε ο κ. Ταβερναράκης.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος