ΠΟΥ: Η εφαρμογή απλών μέτρων κατά του κορονοϊού θα σώσουν από το θάνατο 280.000 ανθρώπους στην Ευρώπη

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Υπέρ μιας στοχευμένης επέκτασης και εφαρμογής των μέτρων κατά του κορονοϊού προσαρμοσμένη στις εκάστοτε εθνικές ανάγκες τάσσεται το περιφερειακό γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Προβλέψεις από αξιόπιστα επιδημιολογικά μοντέλα, όπως τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, έδειξαν ότι μια παρατεταμένη, χαλαρή προσέγγιση θα μπορούσε να εκτοξεύσει την καθημερινή θνησιμότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 κατά τέσσερις έως και πέντε φορές περισσότερο από το αντίστοιχο διάστημα του Απριλίου 2020.

Τα ίδια μοντέλα έδειξαν παράλληλα ότι απλά μέτρα όπως, για παράδειγμα, η συστηματική και γενικευμένη χρήση μάσκας σε ποσοστό 95%, αντί του 60% που παρατηρείται σήμερα μαζί με τον αυστηρό έλεγχο των κοινωνικών συγκεντρώσεων, είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς χώρους θα μπορέσει να σώσει έως και 281.000 ζωές στην Ευρώπη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Ευρώπη σε 53 χώρες, όπως τόνισε ο ίδιος, έχει καταγράψει τους υψηλότερους εβδομαδιαίους αριθμούς κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με σχεδόν 700.000 νέες περιπτώσεις. Επίσης ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από έξι σε επτά εκατομμύρια μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, ενώ καταγράφονται δύο έως τρεις φορές περισσότερα κρούσματα την ημέρα από τον Απρίλιο, ωστόσο υπάρχουν και πέντε φορές λιγότεροι θάνατοι.

Όσον αφορά την επιλογή των lockdown και αν θα πρέπει αυτά να επανέλθούν ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε πως η πανδημία του σήμερα δεν είναι η πανδημία του χθες, όχι μόνο όσον αφορά τη δυναμική της μετάδοσή της, αλλά και με τους τρόπους που είμαστε πλέον έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.

Ομοίως, αυτό που αποκαλούνταν «lockdown» πριν από 6 μήνες δεν είναι έτσι όπως θα αποκαλούνταν και θα εννοούνταν σήμερα. Διευκρίνισε ότι τον Μάρτιο, τα lockdown ήταν ένα κλείσιμο, όπου κάθε γωνιά της κοινωνίας και της οικονομίας σταμάτησε, δηλαδή χωρίς επιχειρήσεις, χωρίς εκδρομές, χωρίς σχολεία, χωρίς κίνηση και όλα τα σύνορα κλειστά.

Σήμερα, ένα ενδεχόμενο lockdown σημαίνει μια σταδιακή κλιμάκωση αναλογικών, στοχευμένων και χρονικά περιορισμένων μέτρων. Μέτρα στα οποία όλοι πρέπει να συμμετέχουν είτε ως άτομα είτε και ως κοινωνία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες ζημίες στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Ο Π.Ο.Υ αφού τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασία σαν παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία καλεί τις κυβερνήσεις να εκφράσουν την ενσυναίσθηση τους και να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο με εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα, έτσι ώστε να κυριαρχήσουν μεταξύ τους η ελπίδα και η εμπιστοσύνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος