ΠΟΥ: Με σταδιακά βήματα η άρση των μέτρων περιορισμού-Το σχέδιο της Κομισιόν-Ο απολογισμός της πανδημίας

Ολοένα και περισσότερες χώρες σχεδιάζουν μια προσεκτική επανεκκίνηση της καθημερινότητας και της οικονομίας. Ήδη η Κομισιόν έχει έτοιμο τον οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης των μέτρων. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού προκειμένου να αποτρέπεται η εξάπλωση του CΟVID-19. Εν τω μεταξύ, οι αριθμοί από την πανδημία του κορονοϊού είναι αδυσώπητοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι τις 130.000.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξαν τα κατά τόπους γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και από τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις 22:00 ώρα Ελλάδας, η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε προκαλέσει 131.639 θανάτους σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν διαγνωστεί επισήμως 2.033.620 κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη.

Ωστόσο ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών διενεργούν τεστ μόνο στα περιστατικά που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Από αυτούς τους ανθρώπους που μολύνθηκαν, τουλάχιστον 436.100 θεωρείται σήμερα ότι έχουν θεραπευθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τον κορονοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο από πλευράς θανάτων όσο και κρουσμάτων, με 27.0085 θανάτους σε σύνολο 614.482 κρουσμάτων. Τουλάχιστον 50.107 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Ιταλία με 21.645 θανάτους σε σύνολο 165.155 κρουσμάτων, η Ισπανία με 18.579 θανάτους (177.633 κρούσματα), η Γαλλία με 17.167 θανάτους (147.863 κρούσματα) και η Βρετανία με 12.868 θανάτους (98.476 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ΄όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει καταμετρήσει επισήμως 82.295 κρούσματα (46 νέα από χθες μέχρι σήμερα), εκ των οποίων 3.342 θανάτους (έναν νέο θάνατο), ενώ 77.738 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.

Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας 88.760 θανάτους σε σύνολο 1.032.710 κρουσμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς 28.139 θανάτους (642.688 κρούσματα), η Ασία 5.265 θανάτους (149.027 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.147 θανάτους (110.372 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 3.355 θανάτους (74.394 κρούσματα), η Αφρική 894 θανάτους (16.744 κρούσματα) και η Ωκεανία 79 θανάτους (7.692 κρούσματα).

Σταδιακή άρση των μέτρων

«Στην Αμερική, είναι τόσο μεγάλος ο φόβος από τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες και τόσο βαθιά αποτυπωμένες στο συλλογικό υποσυνείδητων των πολιτών οι εικόνες των χιλιάδων νεκρών, που όλοι παρακολουθούμε με δυσπιστία τα σχέδια για επαναλειτουργία της χώρας», αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη.

Νέα δημοσκόπηση είναι ενδεικτική για το πως νιώθει ο μέσος αμερικανός. Το 81% των πολιτών δηλώνει ότι τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν όσο χρειαστεί αρκεί να μην ξαναδούμε τόσο μαζικές απώλειες. Ακόμη, λένε, και αν αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Μόνο το 10% των πολιτών θεωρεί ότι η οικονομία πρέπει να μπει πάνω από όλα.

Στην πραγματικότητα η λύση θα βρεθεί κάπου στην μέση λένε οι ειδικοί και η χαλάρωση των μέτρων θα είναι μερική. Όπως έκλεισε σταδιακά η χώρα, έτσι σταδιακά θα ξανανοίξει. Προειδοποιούν όμως ότι οι αλλαγές στην ζωή μας θα είναι τεράστιες για πολλούς μήνες.

Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρόνια η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα όσα ξέραμε. Λιγότεροι μαθητές σε κάθε τάξη, ενδεχομένως πρωινά και απογευματινά μαθήματα για να μειωθεί ο όγκος των μαθητών, κατάργηση δραστηριοτήτων που απαιτούν κοντινή σωματική επαφή. Ίσως και κλειστά σχολεία ξανά το Φθινόπωρο ανά διαστήματα αν χρειαστεί.

Κατηγορηματικός στην σταδιακή άρση των μέτρων παραμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέγοντας πως οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών πριν προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση.

Στην νεότερη επικαιροποίηση της στρατηγικής του (Strategy Update), ο Οργανισμός ανέφερε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» στην πανδημία και ότι η «ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας» όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα.

«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες», ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Ιδανικά θα υπάρχει ένα ελάχιστος χρόνος 2 εβδομάδων (που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της COVID-19) ανάμεσα σε κάθε φάση της μετάβασης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Προειδοποίησε ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας».

Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις συμβουλές του την ώρα που υφίσταται κριτική από τις ΗΠΑ για την αρχική του αντίδραση στην πανδημία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον αναστέλλει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Ο Τραμπ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με ορισμένους κυβερνήτες πολιτειών για το ποιος έχει την εξουσία να ξεκινήσει να ανοίγει και πάλι τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων ταυτόχρονα με ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας. O οδικός χάρτης εξόδου προϋποθέτει παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και συντονισμό μεταξύ των κρατών.

Τον οδικό χάρτη της ΕΕ για τον κορονοϊό παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας την ανάγκη για σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά και ένα σχέδιο Μάρσαλ για επενδύσεις που θα στηρίξουν την οικονομία.

«Δεν συζητάμε για δισεκατομμύρια, αλλά για τρισεκατομμύρια, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά για την άρση των περιορισμών, λόγω των διαφορετικών ταχυτήτων της αποκλιμάκωσης της κρίσης σε κάθε χώρα.

Την ίδια ώρα δειλά κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν κάποια μέτρα.

Μεταξύ τους η Φιλανδία, που θα άρει το lockdown της περιοχής γύρω από το Ελσίνκι, αλλά και η Ισπανία, η οποία άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας κάποιες επιχειρήσεις, μεταξύ τους και τα εργοτάξια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δέχτηκε έντονη κριτική για την απόφασή του, καθώς η Ισπανία συνεχίζει να μετρά καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς.

Την ίδια ώρα, στην Κατάνια της Ιταλίας, η ζωή μοιάζει να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Στη Βενετία, οι δρόμοι και τα κανάλια έχουν αρχίσει και πάλι να γεμίζουν ζωή, ενώ στο Τορίνο, αλυσίδα σούπερ μάρκετ μετρά πρώτα τη θερμοκρασία των πελατών πριν τους επιτρέψει την είσοδο.

Η αυστριακή κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα χιλιάδων καταστημάτων στη Βιέννη, όμως οι κάτοικοι είναι ακόμα διστακτικοί, κάνουν βόλτα στα καταστήματα, αλλά κάποιες φορές φοβούνται να ψωνίσουν.

Στη Δανία, οι αρχές έδωσαν από σήμερα το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο διαχείρισης της κρίσης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για να συζητήσουν χαλάρωση ορισμένων από τα περιοριστικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι:
• τα σχολεία ανοίγουν σταδιακά από τις 4 Μαίου.
• μουσεία, εμπορικά καταστήματα μεγέθους έως 800 τ.μ και Ζωολογικοί Κήποι ανοίγουν από τις 20 Απριλίου
• περιορισμοί στις επαφές προσώπων παραμένουν μέχρι τις 4 Μαίου.
• θέατρα και Σκηνές Μουσικής παραμένουν κλειστά.
• γίνεται σύσταση για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• μεγάλες εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις απαγορεύονται μέχρι τέλος Αυγούστου.
• γαστρονομία, εστιατόρια παραμένουν κλειστά.

Στην Πορτογαλία, η καμπύλη της επιδημίας φαίνεται ότι έχει επιπεδώσει, όμως τα καλά νέα δεν αρκούν προς το παρόν ώστε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να επανεκκινήσει η οικονομία μιας χώρας που στηρίζεται στον τουρισμό και τις εξαγωγές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις δραστηριότητές μας μόνο όταν θα έχουμε την αναγκαία βεβαιότητα και άνεση, και επαρκή εμπιστοσύνη στην κοινωνία, ότι ξανανοίγοντας (την οικονομία) δεν θα αυξήσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης (του ιού) πέραν του ελέγξιμου», είπε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTP.

Τα μέτρα καραντίνας που βρίσκονται σε ισχύ στο Βέλγιο από τα μέσα Μαρτίου θα παραταθούν έως και την 3η Μαΐου και καμία «μαζική εκδήλωση» δεν θα μπορεί να οργανωθεί πριν από τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Καμία ημερομηνία σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων δεν αναφέρθηκε.

Το Λουξεμβούργο θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, μιας εσάρπας ή ενός φουλαριού στο στόμα από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ.

Πρακτικά, η χρήση μάσκας θα απαιτείται, όταν υπάρχουν κοινωνικές επαφές και η απόσταση των δύο μέτρων δεν θα μπορεί να τηρείται, όπως για παράδειγμα σε ένα εμπορικό κατάστημα.

«Κάθε πολίτης θα έχει στη διάθεσή του μία μάσκα είτε από τον δήμο είτε από το κράτος» διευκρίνισε ο Μπετέλ.

«Έχουμε απόθεμα 6-7 εκατομμυρίων μασκών που θα διανείμουμε στους πολίτες και τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ στο Λουξεμβούργο», συνέχισε.

Στην Ευρώπη, η Σλοβενία και η Βουλγαρία έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας.

Σε σχέση με την εκπαίδευση, την 4η Μαΐου ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, την 11η Μαΐου στα λύκεια και στα γυμνάσια και την 25η Μαΐου ανοίγουν τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί.

Οι μαθητές θα χωριστούν σε δύο ομάδες, που θα εναλλάσσονται με μία εβδομάδα φυσικής παρουσίας στο σχολείο και μία εβδομάδα μαθημάτων από το σπίτι, εξήγησε ο Μπετέλ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέμεινε στο γεγονός ότι τα μέτρα καραντίνας δεν αίρονται, αλλά υπάρχει μια «χαλάρωση».

Το Λουξεμβούργο μετρά σήμερα 69 θανάτους από τον νέο κορονοϊό και 3.373 κρούσματα.

“Οι ήρωες με τις μάσκες”

Χειροκροτήματα στη Βρετανία για την πρώτη ασθενή πανεπιστημιακής κλινικής που βγήκε από την εντατική μονάδα θεραπείας.

«Είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όλη μας την ομάδα να βλέπουμε την πρώτη μας ασθενή με COVID-19 να αναρρώνει και να πηγαίνει στην οικογένειά της», δήλωσε η προϊσταμένη στο Νοσοκομείο Κρόϊντον Έλεν Κλάνσυ.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το προσωπικό νοσοκομείου στη Νέα Υόρκη σε 46 νοσοκόμες που έσπευσαν από όλη τη χώρα για βοηθήσουν.

«Το 2020 είναι το έτος των νοσοκόμων! Δεν περιμέναμε να το γιορτάσουμε έτσι. Είναι τόσο να βλέπουμε τόσες πολλές νοσοκόμες να έρχονται από τόσο μακριά για να μας βοηθήσουν», είπε η προϊσταμένη του Κέντρου Υγείας Νόρθουελ Μάριν Γουάϊατ.

Μήνυμα στους ήρωες με τις μάσκες έστειλαν η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο.

«Είστε πραγματικά οι ήρωές μου, είστε οι ήρωες όλων μας. Ηρωικά ρίχνεστε στην πρώτη γραμμή για να σώσετε ζωές, για να σώσετε την πόλη για να σώσετε την κοινωνία!», είπε η Τζένιφερ Λόπεζ.

«Οι ηρωικές σας προσπάθειες, δεν περνούν απαρατήρητες. Σας αγαπάμε, σας ευχαριστούμε, μείνετε ασφαλείς», ήταν τα λόγια του Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Έδωσαν εντολές στο Curiosity από το σπίτι τους!

Στα νέα δεδομένα της τηλεργασίας έπρεπε να προσαρμοστούν και οι ερευνητές της NASA. Έτσι εγκατέλειψαν το εργαστήριό τους στη Ν. Καλιφόρνια και από το σπίτι τους έδωσαν εντολές στο ρομποτικό όχημα Curiosity, το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γέηλ στον Άρη, να συνεχίσει το έργο του και να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη, Γιώργος Παππάς, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος