Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί στην Λιβύη, η  Αίγυπτος προειδοποιεί για επέμβαση στην διχασμένη χώρα, εάν οι δυνάμεις του ηγέτη της Τρίπολης Αλ-Σάρατζ, με την στήριξη της Τουρκίας, κινηθούν εναντίον της Σύρτης. Στο εκρηκτικό αυτό περιβάλλον η Αθήνα παρεμβαίνει υπέρ της πολιτικής λύσης στην Λιβύη.

Σε απόφαση του, το Αιγυπτιακό κοινοβούλιο εξέφρασε την στήριξή του στον Πρόεδρο της χώρας.  Ανακοίνωση της Κυβέρνησης στην Τρίπολη αναφέρει ότι η προειδοποίηση Σίσι είναι στην ουσία «κήρυξη πολέμου» της Αιγύπτου κατά της Λιβύης, καθώς  Άγκυρα και Τρίπολη, απέρριψαν  την πρωτοβουλία ειρήνευσης.

Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Για την κατάσταση στην χώρα συνομίλησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου Χριστοδουλίδης και Σούκρι με επίκεντρο τις τουρκικές ενέργειες.

Παράλληλα, η Αθήνα είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα υβριδική απειλή στον Έβρο.

Την Τετάρτη φθάνει στην χώρα μας ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, Ζοζέ Μπορέλ ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί και την περιοχή των συνόρων.

Στο μεταξύ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή προειδοποιεί: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιεί τους μετανάστες, όπως προσπάθησε επανειλημμένως. Γι’ αυτό στείλαμε βοήθεια στον Έβρο».

Στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη, το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ισραηλινός πρέσβυς στην Λευκωσία Σαμί Ρέβελ σε συνέντευξή του στον Κυπριακό «Φιλελεύθερο» διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν συνομιλίες Ισραήλ Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: