Πυρετώδης κοινοβουλευτική δραστηριότητα- Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο (video)

Εντατικές θα είναι από την αρχή ως το τέλος της εβδομάδας οι εργασίες της Βουλής, στις επιτροπές και την ολομέλεια, προκειμένου να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του νομοθετικού έργου της προτού να κλείσει για μία εβδομάδα. Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει με αιχμή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό.

Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι- με βάση τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό- θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος. Αυτό αφορά την Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη.

Για σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή για τη λειτουργία των κρατικών δομών κάνει λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υπογραμμίζει ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η μομφή ότι υφίσταται υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί ένα υδροκέφαλο υβρίδιο το οποίο ονομάζει «προεδρία της κυβέρνησης», επισημαίνει η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

“Είμαστε απέναντι στο νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος”. Επαναφέρει συγκεντρωτικές αντιλήψεις που οι θεσμοί που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολέμησαν συστηματικά”, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής.

Όσον αφορά το Διυπουργικό νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τη συνεδρίαση να αρχίζει στις 10 το πρωϊ της Δευτέρας. Στόχος είναι να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Με τη διαδικασία του επείγοντος εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το πολυνομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την Πέμπτη.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, την επίλυση προβλημάτων στη λήψη αποφάσεων στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, καθώς και ζητήματα καθημερινότητας όπως οι ψηφιακές συντάξεις, η διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες και η μείωση του επιτοκίου από 5 στο 3% για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σημείο αιχμής και το ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Ειδικού ή Γενικού Γραμματέα υπουργείου με αναδρομική ισχύ 5 ετών, που οδηγεί στην παύση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με αφορμή τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία που περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο αυτό, ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία – για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, καλώντας τους όλους να ενταχθούν σε αυτή.

Μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο ο Γιάννης Βαρουφάκης άσκησε κριτική για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. “Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια. Απλά, χρησιμοποιεί την οικτρή κατάσταση σε αυτά για να οικοδομήσει το δόγμα νόμος και τάξη”, τόνισε.

ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος