Σε σύνοδο παρασκηνίου αναμένεται να εξελιχθεί η συνάντηση των G20 στην Οσάκα

Τα  ακανθώδη θέματα  που θα συζητηθούν την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα,  θα οδηγήσουν του ηγέτες να κινηθούν περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο . Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  την εμπορική σύγκρουση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Τουρκία και, βέβαια, το παζάρι των Βρυξελλών.

Ο Εμπορικός πολέμος ΗΠΑ-Κίνας θα έχει την τιμητική του. Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ θα είναι η κορυφαία στιγμή της συνόδου κορυφής των ηγετών των 20 μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη. Τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μπουένος Άιρες: είχαν τότε ανακοινώσει μια εκεχειρία, έκτοτε όμως οι διαπραγματεύσεις είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα και διακόπηκαν τον Μάιο.

Οι δύο πρόεδροι θα μπορούσαν να αποφασίσουν να σταματήσουν την κλιμάκωση στην αμοιβαία επιβολή τιμωρητικών τελωνειακών δασμών και να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, αν και  οι παρατηρητές δεν βλέπουν επίτευξη συμφωνίας.

Ευρύτερα οι εμπορικές διενέξεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της G20 και αναμένεται μάχη για το τελικό ανακοινωθέν, αν βέβαια υπάρξει κάτι τέτοιο.

Ας σημειωθεί ότι  στην  G20 των υπουργών Οικονομικών, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι υπουργοί είχαν χρειαστεί περίπου τριάντα ώρες για να καταλήξουν σ’ έναν συμβιβασμό, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την «ενίσχυση» των εντάσεων.

Δεύτερο αλλα οχι λιγότερο “δύσκολο” ζήτημα είναι τα πυρηνικά της Βορειας Κορέας. Ιδίως μετά την πρόσφατη θριαμβευτική επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα του Κινέζου προέδρου είναι σαφές  και στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Κίνα είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ τη στιγμή που η σχέση ανάμεσα στον αρχηγό του αμερικανικού κράτους και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τρεκλίζει.

Στις συνομιλίες στην Οσάκα, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε, να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή για να πείσει τον Τραμπ  να μειώσει την εμπορική πίεση επί της Κίνας, λένε οι αναλυτές . Μετά την G20, ο Τραμπ θα κατευθυνθεί στη Σεούλ για να έχει συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν.

Αλλά και η εξελίξεις στον κόλπο του Ομάν που πυροδότητσαν νεα ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν  περοπτη θέση στην ατζέντα των διπαργματεύσεων.

Οι συνομιλίες προαναγγέλλονται ζωηρές ανάμεσα, από τη μια πλευρά, στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο της Τεχεράνης, και από την άλλη τους Ευρωπαίους, την Κίνα και τη Ρωσία, που προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ο οικοδεσπότης της G20, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ήδη επιχείρησε ανεπιτυχώς να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή. Η ιστορική επίσκεψή του στο Ιράν μετατράπηκε σε φιάσκο, καθώς σηματοδοτήθηκε από τις επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων για τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνη την Τεχεράνη. Από τότε  οι τόνοι μεταξύ των δύο  δεν έχουν πάψει να ανεβαίνουν.

Αντιμέτωπο με τις αμερικανικές κυρώσεις, το Ιράν κατηγόρησε, τις ΗΠΑ ότι «έκλεισαν οριστικά την οδό της διπλωματίας» και ανακοίνωσε τον περιορισμό των δεσμεύσεών του που απορρέουν από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, αν και ματαίωσε την τελευταία στιγμή, στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ιρανική επίθεση θα επιφέρει «συντριπτικά» αντίποινα.

Οι συναναντήσεις Τραμπ με Εντρογάν και Πουτιν  εχουν επίσης ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώ ο Τουρκος πρόεδρος  θα προσπαθήσει να απολιμακώσει  την κρίση μεταξυ των δύο κρατών εξ αιτίας των S-400  Που θα προμηθευτεί η Αγκυρα απο του Ρώσους παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικωνών για επιβολή κυρώσεων.

Στη σκιά της δικαστικής υπόθεσης για την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 θα συνατηθούν ο Βλάντιμιρ Πουτιν και ο Ντόναλτ Τράμπ

Το τελευταίο τετ-α-τετ τους στο Ελσίνκι χρονολογείται από τον Ιούλιο 2018: ο τόνος του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε θεωρηθεί υπερβολικά συμφιλιωτικός, είχε προκαλέσει τότε σοκ στην αμερικανική πολιτική τάξη.

Το τελευταίο ζήτημα δεν έχει άμεση ή έστω εμφανή εμπλοκή, του Αμερικανού προέδρου καθώς αφορά  τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση επ’ αυτού ανάμεσα στους κύριους ηγέτες. Σύμφωνα με πηγές, ελπίζουν σ’ έναν συμβιβασμό στο περιθώριο της G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής της 30ής Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Οι διαβουλεύσεις αυτές εντάσσονται σ’ ένα πολύ ευρύτερο «πακέτο» διορισμών. Κρίνονται η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.Εδώ οι διαβουλεύσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα  καθώς κρίνονται η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος