φωτο αρχείου: AP Photo/Darko Vojinovic

Βελιγράδι, 22/10/2020 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα)

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου στην Σερβία και για πρώτη φορά σήμερα συνεδρίασε η βουλή στη νέα σύνθεση. Την πρώτη συνεδρίαση απασχόλησε η εκλογή του προέδρου του σώματος, των αντιπροέδρων και των μελών του προεδρείου.

Στην θέση του προέδρου εξελέγη ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Επί συνόλου 250 βουλευτών, που απαρτίζουν τη βουλή, 225 βουλευτές υπερψήφισαν την εκλογή Ντάτσιτς.

Το έργο του Ντάτσιτς στην νέα βουλή δεν αναμένεται να είναι δύσκολο με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση. Παρ όλα αυτά σημαντικά θέματα θα βρεθούν στην ημερησία διάταξη σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου και ίσως και η συνταγματική αναθεώρηση.

Η θητεία αυτής της βουλής, όπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια μέχρι την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 2022. Στην επόμενη συνεδρίαση της βουλής, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί η εκλογή της νέας κυβέρνησης. Έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην βουλή η συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τη Άνα Μπρναμπιτς η οποία και σήμερα κατέχει αυτό το αξίωμα.

Από τις 250 έδρες που συνθέτουν τη βουλή της Σερβίας, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) καταλαμβάνει 188 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) 32 και η Σερβική Πατριωτική Ένωση(SPAS) 11 έδρες. Με 19 βουλευτές εκπροσωπούνται οι εθνικές μειονότητες.

Μοιράσου το άρθρο: