Στην σκιά των εξελίξεων όσον αφορά την συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης και την ένταση που υπάρχει στην ανατολική μεσόγειο ξεκίνησε στη Γενεύη το τριήμερο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία νέων προσεγγίσεων και μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τις κοινότητες στις οποίες ζουν.

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ συμμετέχουν πρόσφυγες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, διεθνή θεσμικά όργανα, αναπτυξιακοί οργανισμοί, ηγέτες των επιχειρήσεων και εκπροσώποι της κοινωνίας των πολιτών. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας μας και προτάσεις για το προσφυγικό ζήτημα.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Ολιβέρ Βάρχελι (Olivér Várhelyi), τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ζιλ Καρμπονιέ και το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.

Οι συζητήσεις το τριήμερο αυτό, θα επικεντρωθούν σε έξι βασικούς τομείς: στη ρύθμιση για την κατανομή των βαρών και των ευθυνών, στην εκπαίδευση των προσφύγων, τις θέσεις εργασίας και τα μέσα διαβίωσης, ενέργειας για την διασφάλιση των υποδομών και βέβαια την ικανότητα προστασίας. Επιπλέον, περισσότερες από 100 ιδιωτικές εταιρείες και ιδρύματα παρευρίσκονται στο παγκόσμιο Φόρουμ και αναμένεται να δεσμευθούν για την χρηματοδότηση και βοήθεια στην επίλυση του προσφυγικού.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στη Γενεύη βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται και εκείνος να συναντηθεί με τον κ. Γκουτέρες με ανοιχτή ατζέντα το προσφυγικό, τη συμφωνία με την Λιβύη, θέλοντας να ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας.

Για διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας κάνουν λόγο πηγές στην Αθήνα, τονίζοντας ότι με την στάση του, ο Ταγίπ Ερντογάν καθιστά δύσκολη την υπαναχώρηση.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Σχετική είδηση: Αμείωτες οι ροές και οι διασώσεις στο Αιγαίο–Ο Γ.Κουμουτσάκος στο παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΗΕ (video)

Μοιράσου το άρθρο: