«‘Ολες οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Λιβύη, τη Συρία, έχουν κοινό παρονομαστή την Τουρκία, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζόραμπ Μνατσακανιάν (Zohrab Mnatsakanyan) στο Ερεβάν. «Αντί για πρόσκληση σε διάλογο όπως είχε συμφωνηθεί, η Τουρκία ξεκίνησε νέο κύκλο προκλήσεων, συνεχίζοντας τις παράνομες ενέργειες, ενώ άνοιξε τα Βαρώσια, αγνοώντας την καταδίκη του ΟΗΕ», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα θίξει και πάλι αυτό το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η θέση μας ήταν σαφής από την αρχή. Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων. Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε συνομιλίες, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμφωνηθεί, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια επανάληψη των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» σημείωσε.

«Η θέση μας ήταν σαφής από την αρχή. Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων. Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε συνομιλίες, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμφωνηθεί, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια επανάληψη των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αρμενίας, που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συζητήθηκε όπως αναμενόταν το θέμα της Κύπρου με τη συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, καθώς και το άνοιγμα μέρους του παράκτιου μετώπου των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με την ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να δοθει τέλος στις ξένες παρεμβάσεις καθώς η Τουρκία ήδη προκάλεσε διεθνή ανησυχία.

«Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και συντηρούν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ». Καταδικάζοντας  την παρέμβαση της Τουρκίας, υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε  ότι ανάλογη θέση έλαβε χθές και ο Αμερικανός ομόλογός τους, Μάικ Πομπέο.  Όπως γνωρίζετε αντιμετωπίζουμε ισχυρές εντάσεις στη γειτονιά μας, αλλά υποστηρίζουμε ένθερμα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε ακόμη τους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Μπακού για διαβουλεύσεις. «Έχω υπογραμμίσει προσωπικά ότι δεν θα υπάρχει ανοχή σε προσβολές, ψεύδη και κατασκευασμένες ειδήσεις που φαίνεται δυστυχώς να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες άλλων γειτονικών χωρών».

Εδώ η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εμβαθύνουμε και διευρύνουμε την ιστορική σχέση των δύο χωρών, είναι το μήνυμα του Νίκου Δένδια για τις σχέσεις Αθήνας- Γερεβάν.

«Η μνήμη του τραγικού γεγονότος ( Γενοκτονία) δεν πρέπει να ξεχαστεί και καλούμαστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», τόνισε παράλληλα ο Νίκος Δένδιας.

Η επίσκεψη του στο Ερεβάν ξεκίνησε με την κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο Θυμάτων, ενώ επισκέφθηκε και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν (Nikol Pashinyan) και τον Πρόεδρο της χώρας, Αρμέν Σαρκισιάν (Armen Sarkissian).

Μοιράσου το άρθρο: