Την Τουρκία θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για να προτρέψει τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν να στηρίξει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», με φόντο τους φόβους ότι η σύρραξη στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», η Μέρκελ σχεδιάζει επίσκεψη στην Άγκυρα και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εντός του Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, παραπέμποντας στην συνήθη πρακτική να ανακοινώνεται το πρόγραμμα της καγκελαρίου μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε προ ημερών για νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη. Η γερμανική εφημερίδα παραπέμπει σε δημοσιεύματα ότι η τουρκική ακτοφυλακή έχει μειώσει τους ελέγχους και διευκολύνεται η πρόσβαση των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, γεγονός που παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

O Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι με τους ρωσικούς και συριακούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας πρόσφατα εκδιώχτηκαν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι και οδεύουν προς τα τουρκικά σύνορα. Η χώρα του δεν θα μπορέσει μόνη της να σηκώσει το βάρος αυτού του ρεύματος και «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Ελλάδα, θα νιώσουν τις αρνητικές συνέπειες».

Στις συνομιλίες Μέρκελ-Ερντογάν στην Άγκυρα αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της Λιβύης μετά την εξαγγελία του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα πάρει ενεργά μέρος στον εμφύλιο στο πλευρό της κυβέρνησης Τρίπολης, με την οποία υπέγραψε και τη διμερή συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Μοιράσου το άρθρο: