Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1  τόνισε  αρχικά πως η μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και  κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξή του.

Το κρίσιμο τούτη την ώρα δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους, είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, γιατί αυτή η μάχη δε αφορά την ίδια, αλλά την κοινωνία. Τόνισε ότι «παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν» και πως θεωρεί αδιανόητο τόσες εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα να υπάρχουν αυτές οι «τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε υλικά ατομικής προστασίας των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής». Υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα.

Αναγνώρισε  ότι η μεγάλη αδυναμία είναι το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο «συρρικνώθηκε για πάρα πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, και δεν είναι εύκολο κανείς να ζητήσει να καλυφθούν όλα τα κενά αμέσως. Σημείωσε όμως ότι πρέπει να πιστωθεί θετικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατάφερε, όπως είπε, να το ισορροπήσει και δεν είχε μειώσεις αλλά 19.500 προσλήψεις. Θεωρεί δε ότι είναι λίγες οι 2.000 προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Επίσης, ζήτησε να γίνουν χιλιάδες τεστ στο επόμενο διάστημα, όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να υπάρξει εικόνα για το πόσοι πρέπει να παραμείνουν στην καραντίνα και ποιοι αποτελούν ύποπτα περιστατικά. Εδώ, θύμισε πως «είχαμε δύο ανθρώπους που πέθαναν στα σπίτια τους».

Σε ότι αφορά την Οικονομία είπε χαρακτηριστικά,πως αποτελεί εθνικό καθήκον «να μην ξανακυλήσουμε και  να μην πάνε χαμένες οι θυσίες να βγούμε από τα μνημόνια».

Υπογράμμισε μάλιστα πως σε σχέση με τις άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί να κάνει χρήση πόρων απο το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέδειξε  πως μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου «να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και εθνικές περιπέτειες».

Με αφορμή την κριτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία, δήλωσε πως περίμενε  λιγότερη αλαζονεία από την κυβέρνηση. Πρότεινε  μάλιστα  στο Μαξίμου να εξετάσει με σοβαρότητα τις προτάσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την εργασία, στάθηκε και στα επιδόματα, επισημαίνοντας πως «όλη η Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις»,  και πρόσθεσε ότι «Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία όπως κάνει εδώ ο κ. Βρούτσης, αλλά  επιδοτούν την εργασία.  Μπορεί να μην δίνουν το 100% όπως προτείνουμε εμείς, αλλά δίνουν το 90%, το 80%, το 70%», είπε χαρακτηρίστηκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: