Στο Αζερμπαϊτζάν ο Τσαβούσογλου – Κόντρα για τα τουρκικά όπλα στο Ν. Καραμπάχ

Για “κατεχόμενη από την Αρμενία περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», έκανε και πάλι λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα συναντηθεί με τον σύμμαχο της Άγκυρας Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Την ώρα που και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζει ανησυχία για την κλιμάκωση στον Καύκασο, η Τουρκία κατακεραυνώνει τον Καναδά επειδή ανέστειλε τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας ως μήνυμα δυσαρέσκειας για τον τουρκικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από αζερινές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δεν υπάρχει καμιά εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ενώ ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να εξάγει όπλα σε χώρες που έχουν στρατιωτική ανάμιξη στην κρίση στην Υεμένη», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο παρελθόν η Τουρκία έχει προμηθεύσει στο Αζερμπαϊτζάν μη επανδρωμένα αεροπλάνα και έχει επαναλάβει πως παραμένει σταθερά στο πλευρό του στενού συμμάχου της στη σύγκρουση για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι κύριος υποκινητής της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δηλώνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώ η Άγκυρα αρνείται ήδη τις κατηγορίες που διατυπώνουν η Γαλλία, η Ρωσία και το Ιράν ότι στέλνει Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην περιοχή.

Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες που συμπροεδρεύουν της λεγόμενης ομάδας του Μινσκ, εντείνουν τις πιέσεις για«άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και παροτρύνουν το Μπακού και το Γερεβάν καταδικάζοντας τις απώλειες αμάχων και προειδοποιώντας ότι αποτελούν «απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».

Οι Ζαν Ιβ Λεντριάν, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ «καταδικάζουν έντονα την άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας εντός και εκτός της ζώνης σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και παροτρύνουν το Μπακού και το Γερεβάν να «δεσμευτούν άμεσα σε διαδικασία διευθέτησης», με διαμεσολάβηση της ομάδας του Μινσκ που συγκροτήθηκε το 1992 με σκοπό την ειρήνευση στον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και προέτρεψε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος