Στρασβούργο: Επικυρώθηκε η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για την προστασία 100 προϊόντων μεταξύ αυτών και ελληνικών

Tη διμερή συμφωνία ΕΕ – Κίνας για την εμπορική προστασία 200 προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης από τις απομιμήσεις ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την συμφωνία που εγκρίθηκε με 645 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 18 αποχές, και υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ ΕΕ και Κίνας, προστατεύονται εκατό προϊόντα της ΕΕ που φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις. Μεταξύ αυτών βρίσκονται από την Ελλάδα η φέτα, οι ελιές Καλαμών, τα κρασιά της Σάμου, το ελαιόλαδο της Σητείας και η μαστίχα της Χίου, ενώ αντιθέτως δεν βρίσκονται στην συγκεκριμένη λίστα ο Κρόκος Κοζάνης.

Τα προϊόντα αυτά θα προστατεύονται νομικά από απομιμήσεις και περιστατικά κατάχρησης της εμπορικής ονομασίας τους στην Κίνα. Ως αντάλλαγμα, εκατό κινεζικά προϊόντα θα απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς προστασίας στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία σε άλλα 175 ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα εντός τεσσάρων ετών.

Παράλληλα σε άλλο ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 633 υπερ έναντι 13 κατά και 39 αποχών, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ΕΕ – Κίνας για μια διμερή επενδυτική συμφωνία.

Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς που χρησιμοποιούνται από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης βαθιά ανησυχία για τις καταγγελίες περί εκμετάλλευσης και κράτησης ατόμων της μειονότητας των Ουιγούρων σε εργοστάσια της Κίνας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εισηγητής της συμφωνίας Ρουμάνος Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ιούλιου Βινκλερ τόνισε πως υπάρχουν τρία σημεία ενδιαφέροντος σε αυτήν την συμφωνία. «Έχει καταρχήν οικονομική αξία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις όπως το ελληνικό τυρί ή το ελληνικό ελαιόλαδο ή η Γαλλική σαμπάνια ή το κονιάκ είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και αυτά υποφέρουν σήμερα στην Κίνα από τον ανταγωνισμό και για αυτό είναι πολύ καλό που τα προστατεύουμε. Κατά δεύτερο λόγο θα έλεγα ότι είναι μια οικονομικά σημαντική συμφωνία διότι εξάγουμε στην Κίνα γεωργικά προϊόντα αξίας τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ετησίως. Πέρσι , το 2019 οι εξαγωγές έφτασαν τα 40,5 δισεκατομμύρια και είναι ένα τεράστιο ποσό και ένα τεράστιο όφελος για τους αγρότες, τους μεταποιητές και τους οινοποιούς μας. Και κατά τρίτον εστιάζουμε στην πολιτική συνάφεια καθώς βλέπουμε ότι έχουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με την Κίνα και έχουμε προβλήματα σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε βασικά θέματα κλιματικής και εργασιακής νομοθεσίας που συζητιούνται έντονα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Έτσι πιστεύω ότι μπορεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών ευρωπαϊκής ένωσης και Κίνας να μην είναι στο καλύτερο επίπεδο σήμερα αλλά η συμφωνία έρχεται να χτίσει λίγο σιγουριά και ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη καθώς είναι η πρώτη συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Κίνας να βελτιώσει το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει τώρα να υιοθετήσει τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Υπενθυμίζεται πως το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης από την ΕΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κρασιά, αλκοολούχα ποτά και γεωργικά ή αγροτικά προϊόντα διατροφής.

Το 2018 και το 2019, ωστόσο, το 80% των ευρωπαϊκών κατασχέσεων παραποιημένων και «πειρατικών» εμπορευμάτων προερχόταν από την Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος, προκαλώντας απώλειες ύψους 60 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της ΕΕ.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος