Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, μια μέρα μετά την επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα. «Οι συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία είναι απόδειξη ότι η συνεργασία με την Τουρκία συνεχίζεται», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Τουρκία.

Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα ενημέρωσε τον κ. Ζεεχόφερ πως έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «πυροσβεστική αντιμετώπιση» προσθέτοντας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Λόγω της αδυναμίας του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να παραστεί στη συνάντηση (για τους γνωστούς λόγους που σχετίζονται με το χθεσινό συμβάν στο Παρίσι) η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με Ζεεχόφερ – Αβραμόπουλο

Την ανάγκη να εισαχθεί στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και χωρίς περιορισμό της εθνικότητας, «αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη» έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που ακολούθησαν μετά τη σύσκεψη «η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον κ. Ζεεχόφερ στην Τουρκία, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τις τουρκικές αρχές της πλήρους εφαρμογής της ευρωτουρκικής Δήλωσης «και ευχόμαστε γρήγορα να δούμε έμπρακτα αποτελέσματα». Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ο ίδιος, «εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της».

Μιλώντας το πρωί στη Βουλή, στην ώρα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό και κάλεσε την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Ανακοίνωσε ακόμη ότι μεταξύ των μέτρων που θεσπίζει η κυβέρνηση είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και η αλλαγή του τρόπου παροχής ασύλου. Πρόσθεσε ότι 20.000 άτομα θα μεταφερθούν άμεσα από τα νησιά σε 10 περιφέρειες της χώρας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: