Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια-Βγήκε από την εντατική ο Μπόρις Τζόνσον (video)

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον κορονοϊό παγκοσμίως. Έως τις 19.30 ώρα Ελλάδας, την Πέμπτη 94/2020 έχουν καταγραφεί 90.938 θάνατοι (για 1.534.426 κρούσματα), εκ των οποίων 64.342 στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο. Με 18.279 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα που καταμετρά τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο. Ακολουθεί η Ισπανία (15.238), οι ΗΠΑ (15.774) και η Γαλλία (12.210).

Στην Ισπανία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν 929, ο μικρότερος εδώ και περίπου ένα μήνα. “Η Ισπανία βρίσκεται κοντά στην έναρξη της υποχώρησης της επιδημίας”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να ενώσει τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του πίσω από ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής ανοικοδόμησης.

Η Ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει έκτακτα μέτρα έτσι ώστε να εμποδίσει τον κόσμο να μετακινηθεί από περιοχή σε περιοχή και γίνονται έλεγχοι παντού. Ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως η χώρα ξεπέρασε τα χειρότερα, ενώ στο κοινοβούλιο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς. “Βρισκόμαστε κοντά στην αρχή της καθοδικής πορείας, στην αποκλιμάκωση της κατάστασης”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. 446 θάνατοι και 4.206 νέα κρούσματα σε μία μέρα.

Οδοφράγματα για τους τουρίστες

Παραθαλάσσιες πόλεις οχυρώνονται για να εμποδίσουν την άφιξη τουριστών. Για παράδειγμα, υπό κανονικές συνθήκες, το παραθαλάσσιο θέρετρο Καλαφέλ βλέπει τον πληθυσμό του να τετραπλασιάζεται το Πάσχα. Όμως, φέτος, τσιμεντένια οδοφράγματα και αστυνομικοί έλεγχοι εμποδίζουν την άφιξη των ιδιοκτητών των εξοχικών κατοικιών. Σε απόσταση μιας ώρας από τη Βαρκελώνη, το Καλαφέλ είναι μία από τις παράκτιες πόλεις που επιχειρούν να σταματήσουν την άφιξη ανθρώπων που επιδεικνύουν ανυπακοή στην αυστηρή καραντίνα που έχει επιβληθεί στην Ισπανία.

Στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι είναι ακόμη “πολύ νωρίς” για να αρθούν τα μέτρα.

Στην Ιταλία

Συγκρατημένη αισιοδοξία και στην Ιταλία, η οποία συνεχίζει να βλέπει μείωση στον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό.

Η Ιταλία προετοιμάζεται για μία διαφορετική Κυριακή του Πάσχα, με τον τενόρο Αντρέα Μποτσέλι να τραγουδά μόνος του μέσα στον Καθεδρικό του Μιλάνου. Ο Τζουζέπε Κόντε τονίζει πως η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αρθούν να αρθούν κάποιοι περιορισμοί, δηλώνοντας ότι: “Είναι πιθανόν, εάν οι ειδικοί μας το εγκρίνουν, να σκεφτούμε να χαλαρώσουμε κάποια από τα μέτρα, προς το τέλος του μήνα”.

Ένα μωρό δύο μηνών, είναι ο νεότερος ασθενής στη χώρα που ανάρρωσε. Νοσοκόμα από το Μπέργκαμο, από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, τονίζει πως η κατάσταση έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης των Καθολικών και εξήρε τους “άγιους της διπλανής πόρτας” που βοηθούν τα θύματα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των περισσότερων παραγωγικών δραστηριοτήτων μέχρι τις 3 Μαΐου.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια-Βγήκε από την εντατική ο Μπόρις Τζόνσον (video)
EPA/CLAUDIO PERI

Κι ενώ οι κάτοικοι στις γειτονιές στη Γαλλία παίζουν ακόμη και κουίζ ερωτήσεων μεταξύ τους από τα μπαλκόνια τους, οι γιατροί στη χώρα δηλώνουν εξαντλημένοι από την καθημερινή μάχη που δίνουν. Σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Γάλλοι θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί, σε αυτή τη φάση, από τον κορονοϊό SARS CoV-2, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έδωσε σήμερα το συνδικάτο γενικών γιατρών MG France, βασιζόμενο σε έρευνα που διεξήγαγαν παθολόγοι στη χώρα.

Η ασθένεια του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει το θάνατο σε συνολικά 12.210 ανθρώπους στη Γαλλία από την πρωτοεμφάνιση της πανδημίας στη χώρα τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής υγείας.

Από τους θανάτους αυτούς, 8.044 έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία και 4.166 σε οίκους ευγηρίας, τόνισε ο Ζερόμ Σαλμόν.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε μέσα σε 24 ώρες, σε 7.066 ασθενείς, 82 λιγότερους από χθες.

Η Γερμανία συζητά την πιθανότητα να άρει κάποιους από τους περιορισμούς που ισχύουν στη χώρα εδώ και εβδομάδες. Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από αναλυτική επιστημονική έρευνα.  “Η κατάσταση είναι εύθραυστη, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ζούμε με τον ιό”, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ζήτησε να συνεχιστεί η εφαρμογή των περιορισμών.

Σε ανάλογες ενέργειες φαίνεται να μπαίνουν η Αυστρία και η Τσεχία, με απόφαση να ανοίξουν για την ώρα τα μικρά καταστήματα. Η Φινλανδία αποφάσισε να διατηρήσει τα μέτρα μέχρι τις 13 Μαΐου.  Πάντως στην Αυστρία σταθεροποιούνται οι αριθμοί των ευρισκόμενων σε απλή νοσηλεία ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αποθεραπευμένων.

Στην Ιρλανδία πάνω από 6.574 τα κρούσματα (τα 500 το τελευταίο 24ωρο), αλλά είναι ενθαρρυντική η σταθεροποίηση του αριθμού εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο κορονοϊός προσέβαλε 26 μοναχούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας η οποία προσκαλούσε τους πιστούς της να αψηφήσουν τις διαταγές για περιορισμό των μετακινήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε μία μέρα κατέγραψε η Ρωσία. Με 1.459, ξεπέρασε σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις 10.000. Στη Μόσχα οι ταξιτζήδες κάνουν μεταφορές εμπορευμάτων και τροφίμων, καθώς η πελατεία τους έχει μειωθεί δραματικά. Επίσης η Ρωσία έκανε γνωστό ότι έστειλε το πρώτο φορτίο σίτου στην Σαουδική Αραβία.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια-Βγήκε από την εντατική ο Μπόρις Τζόνσον (video)
EPA/ZSOLT SZIGETVARY

Στη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον βγήκε το βράδυ της Πέμπτης από τη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου είχε εισαχθεί τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, ο Τζόνσον έχει εξαιρετικά καλή διάθεση και έχει μεταφερθεί σε θάλαμο. Οι γιατροί θα τον παρακολουθούν στενά σε αυτήν την πρώτη φάση της ανάρρωσής του.

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός επικοινωνεί με τη μνηστή του, Κάρι Σίμοντς και τους συνεργάτες του χωρίς όμως να εργάζεται.

Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που νοσηλεύεται έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, κάτι που τον ανάγκασε να παραδώσει τα ηνία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς η πανδημία στην Βρετανία φτάνει στην θανατηφόρα της κορύφωση.

«Σπουδαία νέα» ήταν η αντίδραση με tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η είδηση για το εξιτήριο του Τζόνσον από την εντατική, έφερε μια μικρή άνοδο της αξίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Με τον Τζόνσον εκτός μάχης, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να στηρίξει την οικονομία και να αποφασίσει πότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά το δεύτερο φαίνεται ότι απέχει πολύ, τη στιγμή που μοντέλο παρατήρησης της πανδημίας δείχνει ότι η Βρετανία μπορεί να έχει σύντομα τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη.

Στην ίδια μονάδα εντατικής θεραπείας που βρίσκονταν ο Μπόρις Τζόνσον, νίκησε τον κορονοϊό ο 38χρονος Ντέιβιντ Χαντ. Περιγράφει σκηνές οργανωμένου χάους στο νοσοκομείο, όπου υπήρχαν λίγοι εργαζόμενοι για πολλούς ασθενείς αλλά κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Όπως δήλωσε: “Για αυτό με ενοχλεί όταν βλέπω ανθρώπους να κυκλοφορούν έξω και να μην το παίρνουν στα σοβαρά. Είναι μέχρι να δεις κάποιον να παίρνει κυριολεκτικά την τελευταία ανάσα χωρίς ένα φίλο ή συγγενή δίπλα. Είναι τρομακτικό.

Λέει ότι το πιο τρομακτικό ήταν όταν άκουγε συνεχώς τον ήχο των παλμογράφων που ειδοποιούσε τις νοσοκόμες ότι κάποιος ασθενής κινδυνεύει.

“Νόμιζα ότι για μένα αυτό ήταν. Τηλεφώνησα στον αδερφό μου, του έδωσα τους κωδικούς μου και του είπα πού έχω τη διαθήκη μου. Ήμουν ζωντανός; Ήμουν νεκρός; Σαφώς ήμουν ζωντανός αλλά είχα ένα σωλήνα 38 εκατοστά στο λαιμό μου και δεν μπορούσα να μιλήσω”.

Ενόψει του ηλιόλουστου Πάσχα οι αρχές καλούν τους πολίτες να συνηθίσουν τη ζωή στην απομόνωση. Τους ζητούν όχι μόνο να μην ταξιδέψουν αλλά να περιορίσουν τη σωματική άσκηση στη μία φορά την ημέρα.

Ο πρίγκηπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ έκαναν έκπληξη σε παιδιά που κατ`εξαίρεση πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί οι γονείς τους εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας. Μίλησαν μαζί τους μέσω βιντεοκλήσης.

Είναι πολύ νωρίς για να λήξει το lockdown, επεσήμανε στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ανακοίνωση επί του θέματος μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ευχαριστώ στους γιατρούς και νοσηλευτές είπαν διάσημοι καλλιτέχνες και αθλητές. Από την Τζόαν Κόλινς και τον Χιού Γκραντ μέχρι την Ολίβια Κόλμαν, τον Κόλιν Φερθ και την Μπίλι Άιλις.

Η καμπύλη θυμάτων και κρουσμάτων ανεβοκατεβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα των Καθολικών.

H ύφεση που παρατηρείται σε κάποιες χώρες ανοίγει δειλά-δειλά τη συζήτηση για πιθανή χαλάρωση των μέτρων μετά τις γιορτές. Πάντως προς το παρόν, θα κάνουν Πάσχα υπό συνθήκες απόλυτου υγειονομικού αποκλεισμού.

Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια-Βγήκε από την εντατική ο Μπόρις Τζόνσον (video)
EPA/JUSTIN LANE

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σχεδόν 2.000 θάνατοι εξαιτίας του κορoνοϊού. Πρόκειται, για μια ακόμη φορά, για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως, αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Συνολικά οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 15.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Με βάση τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 σε όλη τη χώρα είναι περίπου 430.000 Από αυτούς τους ανθρώπους, οι 15.774 έχασαν τη μάχη με τον θάνατο, ανέφερε το Τζονς Χόπκινς.

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφονται καθημερινά πάνω από χίλιοι νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, που τίθενται προοδευτικά σε ισχύ, στη μία πολιτεία πίσω από την άλλη.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών, που ζήτησαν επίδομα ανεργίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμάται ότι ανήλθε στο συγκλονιστικό αριθμό των 15 εκατομμυρίων, καθώς τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρέλυσαν τη χώρα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την άποψη ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός αποδίδει έχει εμποδίσει αποτελεσματικά τη διάδοση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνουν οι Αρχές. Πλέον υπολογίζουν ότι οι θάνατοι στη χώρα μπορεί είναι λιγότεροι κατά 20% από τις αρχικές τους εκτιμήσεις, εφόσον το μέτρο του εγκλεισμού συνεχιστεί έως τα τέλη Μαΐου.

“Τουλάχιστον 60.000 (πολίτες) υπολογίζεται ότι θα έχουν πεθάνει έως τις αρχές Αυγούστου και δεν έχουμε διανύσει χρονικά ούτε το ένα τέταρτο”, αναφέρει ρεπορτάζ του CNN.

Ξεπέρασε στα κρούσματα την Ευρώπη η Νέα Υόρκη (799 το τελευταίο 24ωρο), που μετρά πάνω από το 40% των θανάτων σε όλη τη χώρα.

Καθεδρικός ναός στο Μανχάταν επιστρατεύεται για τη φροντίδα των ασθενών, ενώ σε γήπεδο τένις έχουν τοποθετηθεί 350 κρεβάτια.

Σε όλη τη χώρα τα προσωρινά νοσοκομεία ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο.

Η ανάγκη για αίμα στη χώρα είναι μεγάλη, την ώρα που η ζήτηση για περισσότερα τεστ αυξάνεται δραματικά.

“Ελπίζω η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα από το να δίνει συνεντεύξεις Τύπου. Είναι το κλειδί για τον έλεγχο της εξάπλωσης η κυκλοφορία των τεστ”,δήλωσε ο Δρ. Ρομπ Ντεΐβινστον, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά.

Τη δυσαρέσκεια στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης εκφράζει το 55% των Αμερικανών σε δημοσκόπηση του CNN.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχωρούν στη δοκιμή του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία της Covid-19, λίγες ημέρες αφότου πολλοί Αμερικανοί γιατροί ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν την ουσία αυτή, που συνήθως δίνεται σε όσους πάσχουν από ελονοσία, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική απέναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Στον κόσμο

Στη Βραζιλία, οι υγειονομικές αρχές του Ρίο ντε Ζανέιρο κατέγραψαν  τους πρώτους έξι θανάτους από κορονοϊό στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις της πόλης, όπου οι οικιστική πυκνότητα και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους συδαυλίζουν τους φόβους για μία πραγματική εκατόμβη θυμάτων από την πανδημία.

Ένα εκατομμύριο μάσκες είναι η δωρεά της Ταϊβάν για την Ιταλία και την Ισπανία.

Στη Μποτσουάνα, ο πρόεδρος και όλοι οι βουλευτές σε καραντίνα επειδή η νοσηλεύτρια που τους εξέτασε βρέθηκε θετική στον ιό.

Στην Τουρκία, 908 οι θάνατοι από τον κορονοϊό και 42.282 τα κρούσματα συνολικά.

Στο Λεσότο στην Αφρική, διεξάγεται αστυνομική έρευνα ενάντια στον υπουργό Δημόσιας Τάξης που φέρεται να παραβίασε την καραντίνα για να αγοράσει αλκοόλ.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος