Άλλα έξι θύματα του covid19 – Κρίσιμος ο Απρίλιος (video)

Έξι επιπλέον θάνατοι, στη χώρα μας ανέβασαν τον απολογισμό σε 38 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα είναι 1156, τα περισσότερα στην Αττική, ανακοίνωσε στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι 69 άτομα είναι διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Τα νέα κρούσματα είναι 95.

Μέση ηλικία των θυμάτων τα 71 έτη

29 άντρες και 9 γυναίκες, συμπεριλαμβάνονται στους 38 νεκρούς.

Το  92% των κρουσμάτων είναι υπερήλικες, το 58% σχετίζεται με καρδιαγγειακό νόσημα ενώ το 5%  χρειάζεται εντατική θεραπεία.

Στις ΜΕΘ καταγράφουμε μέση ηλικία 66 ετών και το 47% των ασθενών  έχουν υποκείμενα νοσήματα, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη στην Ιταλία ππου έδειξε θνητότητα ως 47% για τα περιστατικά στις ΜΕΘ.

“Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι, είναι κατάληξη φριχτής πάλης με ανίερο εχθρό”

Αυτό τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συνέχισε λέγοντας ότι στην Αλεξανδρούπολη αποσωληνώθηκε ένα περιστατικό κι ένα πήρε εξιτήριο.

Βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε να ελεγχθεί η διασπορά, είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε ελέγχους σε κέντρα αποκατάστασης, δομές ηλικιωμένων και χρόνια πασχόντων αλλά και  αστέγων, όπου βρέθηκε ασθενής ο οποίος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Σχετικά με την χλωροκίνη

Οιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες ακόμη και θάνατο, τόνισε ο καθηγητής και συνέστησε προσοχή  στην παραπληροφόρηση.

Πέντε δοκιμές γίνονται σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ορού  με αντισώματα από ανθρώπους που ανέρρωσαν στην Κίνα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο ή πανάκεια.

“Η καμπύλη δείχνει βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με άλλες χώρες”, τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας, ενώ αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις.

“Η ενότητα δοκιμάζεται, ενώ πολλές χώρες στενάζουν, Ευχόμαστε σε όλους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, είμαστε συναγαγωνιστές, ο αγώνας είναι πανανθρώπινος. Πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε ενωμένοι. Κάθε άνθρωπος είναι ιερός,  είναι ζωές” ,επισήμανε επαναλαμβάνοντας πως η συμμόρφωση με τα μέτρα είναιι απαραίτητη. “Προσοχή στην παραπληροφόρηση που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό”, ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει πανάκεια αυτή τη στιγμή, ούτε θαυματουργό φάρμακο”, ενώ επανέλαβε ότι τα φάρμακα έχουν παρενέργειες γι αυτό πρέπει να λαμβάνονται με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

“Περπατάμε πάνω σε λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία μπορεί να αποβεί ολέθρια .Επιμένουμε και μένουμε  σπίτι”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στα μέτρα που παρατείνονται:

  • Μέχρι τις 11 Απριλίου παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, απόφαση που αφορά όσα είναι ήδη κλειστά.
  • Μέχρι τις 11 Απριλίου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, με τροποποποίηση τη δυνατότητα  διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, το οποίο θα αναμεταδίδει λειτουργία.
  • Παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα σε Δαμασκηνιά- Δραγασιά “για καθαρά επιδημιολογικούς λόγους”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και, αναφερόμενος στην επίσκεψη- αυτοψία τόνισε ότι επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης, ενώ ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους  κατοίκους και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα υπέκυψαν 40χρονος στο Αττικό, ο οποίος έπασχε από σοβαρά νοσήματα, ένας 62χρονος στο Σωτηρία, ένας 64χρονος στο ΑΧΕΠΑ, μια 86χρονη στο Σισμανόγλειο και ένας 71χρονο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ν. Χαρδαλιάς: “Η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη”

«Βρισκόμαστε σε ένα Γολγοθά και είμαστε ακόμη στη αρχή. Έχουμε να διαβούμε ένα βουνό και όλοι οι Έλληνες πρέπει να τον διαβούν χέρι-χέρι», είπε νωρίτερα μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς μετά από ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Βοΐου, τονίζοντας ότι η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη και σημείωσε ότι “η Πολιτεία παλεύει από «την πρώτη στιγμή με αποφασιστικότητα με σοβαρότητα» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και η μάχη θα κριθεί στην ατομική υπευθυνότητα που θα πρέπει έχουν όλοι οι Έλληνες».

Με ελικόπτερο της πυροσβεστικής έφθασαν το πρωί στη Νεάπολη Κοζάνης, ο κ. Χαρδαλιάς συνοδευόμενος μαζί με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Βασίλειο Παπαγεωργίου, όπου είχαν συνάντηση με το δήμαρχο της περιοχής και τον Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας.

Σε σχέση με την παράταση της καραντίνας στα δύο χωριά σημείωσε ότι “δεν υπάρχει κάτι που μας απασχολεί αλλά λαμβάνουμε υπόψη τα γενικότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής”. “Μένουμε στο σπίτι, για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω” είπε, τονίζοντας πως πρόκειται για πάνδημο αίτημα. “Δεν πρέπει να πρέπει ούτε λεπτό να κάνουμε πίσω από αυτήν την εθνική και πατριωτική προσπάθεια” τόνισε.

“Είναι πολύ δυνατό το μήνυμα ειδικά από αυτές τις περιοχές”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους κατοίκους και το υγειονομικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, στο Βόϊο Κοζάνης είναι τα πρώτα δύο χωριά που τέθηκαν σε αυστηρή καραντίνα, η οποία παρατάθηκε χθες μέχρι τις 6 Απριλίου, καθώς από τα 4 από 19 κατοίκους που εξετάστηκαν πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν θετικοί.

Στην Ξάνθη, και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σήμερα έχει μεταβεί ειδικό κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και 4 συνεργεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν τεστ ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος φορέας του κορονοϊού ανάμεσα στους φοιτητές που επέστρεψαν από την Τουρκία, και έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχεία της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού. Όλοι τους θα μείνουν σε καραντίνα για 2 εβδομάδες. Χθες επαναπατρίστηκαν επιπλέον 60 φοιτητές κι ένα βρέφος, μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 150.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Εχίνου βρίσκεται επίσης σε αυστηρή καραντίνα.

Και στην Καστοριά η ανησυχία είναι μεγάλη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως 36 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 5 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα 41 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της νόσου.

Οι τρεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας της Καστοριάς αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημά τους να μετατραπεί το Νοσοκομείο Καστοριάς σε Νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών κορονοϊού και οι υπόλοιπες κλινικές να λειτουργήσουν σε άλλους υγειονομικούς χώρους της περιοχής.

Σε ερώτηση για την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς είπε έχει ότι το νοσοκομείο ενισχυθεί, ενώ τις επόμενες μέρες θα ετοιμαστεί και διαγνωστικό εργαστήριο για ταχύτερη διεξαγωγή των εξετάσεων. “Τα επόμενα 24ωρα εάν χρειαστεί να πάρουμε κάποιες αποφάσεις θα τις λάβουμε. Υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού. Είναι κοινή η αγωνία μας”, είπε.

Μοναχός του Αγίου Όρους νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

Μοναχός του Αγίου Όρους νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πρώτα κρούσματα σε Κέρκυρα και Κορινθία

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και στην Κέρκυρα. Πρόκειται για 62χρονο Έλληνα που επέστρεψε από το Βέλγιο στις 17 Μαρτίου με τη σύζυγό του με αεροπλάνο και νοσηλευόταν από την Πέμπτη σε καραντίνα στο Νοσοκομείο με αναπνευστική δυσφορία. Γίνεται ιχνηλάητηση των πεαφών του. Η σύζυγός του είναι σε κατ’ οίκον καραντίνα στο σπίτι τους σε χωριό της Κέρκυρας.

Γεγονός και για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού. Πρόκειται για μία περίπτωση νεαρού άνδρα ο οποίος ήρθε πρόσφατα απ’ το Λονδίνο. Έχει ακολουθηθεί όλη η διαδικασία του πρωτοκόλλου. Υπάρχει παρακολούθηση όσων ενεπλάκησαν με το περιστατικό και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και καραντίνας, όπως προστάζει ο ΕΟΔΥ.

Λέσβος: Έκλεισαν τα Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου και Καλλονής για απολύμανση. Υπό διερεύνηση ύποπτο κρούσμα

Στη Λέσβο επιβεβαιώθηκε χθες το 4ο κρούσμα. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη, που νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και η οποία εικάζεται ότι μολύνθηκε από συγγενικό της άτομο που δουλεύει σε Κέντρο Υγείας, που εξετάζεται πλέον για κορονοϊό. Έκλεισαν από χθες το βράδυ, προκειμένου να απολυμανθούν, τα Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου και Καλλονής Λέσβου.

Πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας χθες εκτίμησε ότι “Είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν”, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη απόλυτης τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί. Ο κ.Τσιόδρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση της ψυχικής υγείας, συνιστώντας να περιορίσουμε τη συνεχόμενη έκθεση σε ειδήσεις και να επικοινωνούμε με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, λέγοντας χαρακτηριστικά “άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο μοναξιά”.

“Έχουν παραγγελθεί περισσότεροι από 600 αναπνευστήρες”

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την πορεία της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας. «Βρισκόμαστε εντός αυτής της καμπύλης που σημαίνει ότι ναι μεν επεκτείνεται η νόσος, αλλά αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανταποκρίνονται οι γιατροί μας, να ανταποκρίνεται το κράτος» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως εξήγησε «έχουμε ένα μήνα μπροστά μας, τον Απρίλιο, τον οποίο θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο. Γιατί τώρα είναι η ώρα που θα δούμε πώς θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα» και συμπλήρωσε πως «‪στις 15 Απριλίου‬ – ξεκινώντας αν θυμάστε από την ιχνηλάτηση, την οργάνωση των νοσοκομείων και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα πρώτα περιστατικά μέχρι τα πρώτα μέτρα του κλεισίματος των σχολείων, το ολικό κλείσιμο των σχολείων και μετά τα μέτρα της καραντίνας- θα δούμε πώς αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει και θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα ακολουθήσει».

Τα όπλα τα οποία έχουμε είναι τα όπλα του social distancing, τόνισε ο Β.Κικίλιας και πρόσθεσε ότι είναι «τα όπλα της πειθαρχίας στα μέτρα τα οποία βάζουμε, είναι η δυνατότητα να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο και τη δυνατότητα στους γιατρούς μας να φροντίσουν τους συνανθρώπους μας».

Όπως είπε επίσης, έχουν παραγγελθεί περισσότεροι από 600 αναπνευστήρες σε διάφορους προμηθευτές σε όλο τον κόσμο. «Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχουν ειδικές πτήσεις ακόμα και στρατιωτικές, αν πρέπει, προκειμένου αυτοί οι αναπνευστήρες να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουμε επίσης βρει και ενσωματώσει αναπνευστήρες οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στα νοσοκομεία σε άλλες κλινικές πέραν των ΜΕΘ και αυτούς μαζέψαμε προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και άλλες επιλογές.»

Εξάλλου, ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες τη διακοπή των επιβατικών πτήσεων από και προς την Ολλανδία, και των πτήσεων από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα. Τόνισε ακόμη, ότι θα επαναπατρίζονται μόνο όσοι έχουν ανάγκη και όχι αδιακρίτως, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία.

Σήμερα επέστρεψαν στην Αθήνα με ειδική πτήση Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια της Βρετανίας.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-Ανταποκρίσεις Σ. Πατραμάνη, Μ. Νασιάδης, Αντ. Καρανδεινός, Μ. Νικολάου, Φρ. Βαρβαρα, Λ. Σκιαδόπουλος, Π. Μπρούσαλη, Μ. Τζινέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος