Σύνοδος Κορυφής: Σκληρές διαπραγματεύσεις- Αβέβαιη η συμφωνία – Οι θέσεις της Ελλάδας (video)

Αβέβαιη παραμένει η κατάληξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς συνεχίζονται για 2η μέρα οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία, λέγοντας ότι ο”ι βόρειες χώρες της Ένωσης διαφωνούν με τις νότιες για τους κανόνες εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας, και οι ανατολικές χώρες για το μέγεθος του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού”. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι “μπορεί να υπάρξει ακόμη ένας γύρος διαβουλεύσεων εντός του μήνα”.

Νέες προτάσεις” για το σχέδιο ανάκαμψης αναμένονται σήμερα Σάββατο, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να πειστούν οι λεγόμενες “οικονόμες” χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, και οι συζητήσεις να προχωρήσουν προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Τι ζήτησε η Ελλάδα

Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, χωρίς μεγάλες διαφορές από την αρχική πρόταση της Κομισιόν.


Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα, και είναι υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος.

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητά να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Ποιες χώρες αντιδρούν

Από την άλλη πλευρά, σθεναρή είναι η αντίσταση της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας τόσο για την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, όσο και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση των κονδυλίων προς τα κράτη – μέλη.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση, λέγοντας ότι κεντρικό του αίτημα είναι να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους, ενώ μπλοκάρισμα εκταμιεύσεων για τα κράτη – μέλη που οπισθοχωρούν από τις μεταρρυθμίσεις, ζήτησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Την ίδια ώρα, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε στη σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις, τονίζοντας ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος διέψευσε την πληροφορία που κυκλοφόρησε αναφορικά με πιθανή ειδική σύνοδο για την Τουρκία τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, την ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην προ-παρασκευαστική σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών.

Πηγή:ΕΡΤ/ Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος