Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, στα 12 μίλια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται και με βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τιτλοφορείται  «Φετινή ΝΔ εναντίον περυσινής». Για διγλωσσία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση. 

Το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ

Το βίντεο εμπεριέχει αποσπάσματα από τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και ταυτόχρονα υπάρχουν οι δηλώσεις από στελέχη της ΝΔ – αξιωματικής αντιπολίτευσης- εκείνη την περίοδο, όταν κατά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ είχε προαναγγελθεί ότι θα ασκείτο το δικαίωμα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, στα δυτικά ,που καλούσαν την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή , διότι θα έστελνε λάθος μήνυμα και ότι έτσι θα ενίσχυε τη ρητορική της Τουρκίας.

Κυβερνητικές πηγές: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά με δύο γλώσσες και υποκύπτει σε εσωτερικά διλήμματα 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για «ανεκδιήγητη» απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, την ώρα που δηλώνει «παρών» .

Και όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλά με δύο γλώσσες και υποκύπτει σε εσωτερικά διλήμματα και αντιφάσεις και διερωτώνται γιατί στα 4,5 χρόνια που προηγήθηκαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πράξη την επέκταση των ναυτικών μιλίων

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η αξιωματική αντιπολίτευση με νέα ανακοίνωση επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας και εγκαλεί τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση. «Αντί για μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης για δήθεν «κυρώσεις που θα δαγκώνουν», περιμένουμε από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα: Σαφείς ισχυρές κυρώσεις στο τραπέζι και την Ελλάδα πρωταγωνίστρια – όχι απούσα – στον ευρωτουρκικό διάλογο», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Ξεκάθαρη η εντολή που έχει ο κ. Μπορέλ με κατάλογο κυρώσεων

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι σαφής: είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Από το Κίνημα Αλλαγής στο μεταξύ ανακοινώθηκε: «Σήμερα έχουμε μία νέα naftex από την Τουρκία και εξακολουθούμε να μην έχουμε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών». Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, το ΚΙΝΑΛ σχολιάζει ότι *φθηνοί και τσάμπα λεονταρισμοί στα εθνικά μας ζητήματα, περί επέκτασης της Ελλάδας, δεν κάνουν καλό στην εξωτερική μας πολιτική».

Από το ΚΚΕ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος, Νίκος Σοφιανός τόνισε μιλώντας στο Mega: «Οι συμφωνίες που ψηφίστηκαν ανοίγουν ουσιαστικά την όρεξη σε ένα τραπέζι συνδιαχείρισης για το οποίο πιέζουν Αμερικάνοι, Νατοϊκοί και για το οποίο ετοιμάζεται να πάρει θέση και η ελληνική κυβέρνηση».
Σε ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση αναφέρει: «Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία πληροφορία για το τι είπε ο πρόεδρος Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό; Τι πιέσεις άσκησε στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος;»

Από το ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης τόνισε: «Μόνο με την σύγκληση Περιφερειακής Συνδιάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υπάρξει προοπτική για δίκαιη, ειρηνική και οικολογική λύση για όλους τους λαούς της περιοχής».

Αναγκαία κρίνεται  από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο δεν αποτελεί παρά ένα βήμα που έχει νόημα αν ακολουθήσουν οι αναγκαίες επόμενες φάσεις. Αυτό απαιτεί να υπάρχει διαμορφωμένη στρατηγική της χώρας», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος, επισημαίνει ότι «δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την απουσία συνεκτικής στρατηγικής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άγνοιά τους γύρω από τη σημασία της επίτευξης συναινέσεων στα εθνικά – και όχι μόνο, ζητήματα».

Πηγή:ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Παντελάκης

Μοιράσου το άρθρο: