Τα κλιματιστικά και ο κορονοϊός (video)

Στη σύνδεση της διασποράς του κορονοϊού με τη χρήση κλιματιστικού αναφέρθηκε σε ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Τι πρέπει να προσέξουμε ενόψει καλοκαιριού, με τα κλιματιστικά ο αέρας ανακυκλώνεται, δυνητικά λοιπόν θα μπορούσαν να μεταφερθούν ιογενείς λοιμώξεις από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Πως μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία μας απέναντι σε έναν τέτοιο κίνδυνο? Ο σωστός και τακτικός καθαρισμός των κλιματιστικών μονάδων μειώνει τις πιθανότητες.
Ο συνεχής αερισμός των εσωτερικών χώρων όπου λειτουργούν τα κλιματιστικά είναι πολύ σημαντικός στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίαςΣωτήρης Τσιόδρας αναφέρει: “Διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθ’ αυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, είναι ένα σημαντικό μέτρο από αυτή την εγκύκλιο και η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα”.

Οι ειδικοί συστήνουν για τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας, όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία παραλλήλως με φυσικό αερισμό.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πουρναράς – καθηγητής μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, επισημαίνει ότι: “πρέπει να μπαίνει καθαρός αέρας, φρέσκος κι αν γίνεται να έχουμε κι ανοιχτά παράθυρα αυτό οπωσδήποτε θα βοηθήσει. δηλαδή θέλουμε λιγότερο αέρα ανακυκλούμενο, στεκούμενο μέσα στο δωμάτιο”.

Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών, να εκτελούνται με τη χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων ατομικής προστασίας.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος