Ταινία μικρού μήκους από τους Massive Attack για τις επιπτώσεις των συναυλιών στην κλιματική αλλαγή

Οι Massive Attack κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο μια ταινία μικρού μήκους σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή Tyndall. Στο φιλμ, διάρκειας περίπου 8 λεπτών, περιγράφονται οι προσπάθειες του trip-hop συγκροτήματος από το Μπρίστολ για την εξεύρεση νέων τρόπων μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα στις περιοδείες, ενώ γίνεται αναφορά και σε σημαντικές αλλαγές στη μουσική βιομηχανία, κατά την μετά την πανδημία του κορονοϊού εποχή.

Τον Νοέμβριο του 2019, το συγκρότημα είχε ανακοινώσει ότι συνεργάστηκε με το Tyndall Centre for Climate Change Research για να «χαρτογραφήσει» το αποτύπωμα άνθρακα στις περιοδείες της μπάντας, και «να παρουσιάσει λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα» για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις συναυλίες. Στα σχέδια των Massive Attack περιλαμβανόταν η διοργάνωση μιας συναυλίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το 2020 (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρότεινε το Κέντρο Tyndall ) η οποία ωστόσο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας με τίτλο «Massive Attack X Tyndall Centre for Climate Change Research» υπογράφει ο  Anthony Tombling Jr ενώ η αφήγηση γίνεται από τον Robert “3DDel Naja των Massive Attack.

Στο φιλμ παρουσιάζονται οι συνεργάτες που δούλεψαν μαζί σχεδιάζοντας τη συναυλία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανάμεσα σε αυτούς η  Carly McLachlan από το Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή Tyndall, η Διευθύντρια Πολιτισμού στο Λίβερπουλ, Claire McColgan και ο βιομήχανος Πράσινης Ενέργειας Dale Vince.

Σε ένα σημείο στο φιλμ, ο Del Naja αναφέρει «Συνειδητοποιήσαμε ότι η βιομηχανία μας δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να κινηθεί αρκετά γρήγορα ώστε η “ζωντανή” μουσική να διαδραματίσει το ρόλο της στην ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, επιλέξαμε να σχεδιάσουμε αυτές τις αλλαγές εμείς οι ίδιοι και να δείξουμε ότι είναι εφικτές».

Η McLachlan, από τη μεριά της, επισημαίνει πως ορισμένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την προστασία μας από τον κορονοϊό στις συναυλίες (όπως η παρακολούθηση μουσικών εκδηλώσεων μέσα από το αυτοκίνητο σε drive-in διοργανώσεις) θα αυξήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αν υιοθετηθούν ως πρακτικές στο μέλλον. «Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι, “χτίζοντας” ξανά αυτόν τον τομέα, καθώς θα βγαίνει από την περίοδο της κρίσης, το κάνουμε με έναν τρόπο που του δίνει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», εξήγησε.

Δείτε εδώ το φιλμ.


Πηγές: pitchfork.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος