Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φρουροί της Επανάστασης δείχνει τη στιγμή που μέλη τους κάνουν κατάβαση στο υπό βρετανική σημαία τάνκερ Stena Impero κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Κατέσχεσαν και οδήγησαν το δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, υποστηρίζοντας ότι είχε συγκρουστεί με ιρανικό αλιευτικό.

Το τάνκερ προσπαθούσε να αναχωρήσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατευθυνόταν προς το Bορρά, παραμένοντας στα διεθνή θαλάσσια ύδατα, του Κόλπου. Ωστόσο, μετά τις 15:00 χθες το απόγευμα, το 30.000 τόνων πλοίο έκανε μία ξαφνική αλλαγή πλεύσης. Η τελευταία κίνηση του ήταν μέσα στα ιρανικά ύδατα.

Ενοπλοι φρουροί ανέβηκαν και σε δεύτερο τάνκερ, βρετανικής ιδιοκτησίας με σημαία Λιβερίας, αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν και το δεξαμενόπλοιο συνέχισε την πορεία του.

Η αντίδραση μας θα εξεταστεί, αλλά θα είναι δυναμική. Είμαστε απολύτως σαφείς ότι εάν η κατάσταση δεν επιλυθεί γρήγορα, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Το Λονδίνο κατηγορεί την Τεχεράνη για αντίποινα μετά την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ στις αρχές του μήνα. Για εχθρική πράξη έκανε λόγο η Βρετανίδα υπουργός Αμύνης, ενώ έγινε σύσταση στα βρετανικά πλοία να αποφεύγουν για ένα διάστημα τα Στενά του Ορμούζ.

Κι ενώ η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έχει χτυπήσει κόκκινο τους τελευταίους μήνες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί το Ιράν για μία σειρά από επιθέσεις σε πλοία στα στενά του Ορμούζ, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στρατιωτικό προσωπικό για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: