Φωτό Αρχείου (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αίσθηση προκάλεσε ο άμεσος αρνητικός σχολιασμός του Μάνφρεντ Βέμπερ για το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Η ανάρτηση που έκανε ο Γερμανός επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, πυροδότησε τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών. O Μάνφρεντ Βέμπερ, σε τηλεμαχία  τον Ολλανδό επικεφαλής της λίστας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Φρανς Τίμερμανς εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας.

Στην «εκλογική αρένα» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, του ARD, οι δύο πολιτικοί «διασταυρώσαν τα ξίφη τους» για τη μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική για το κλίμα, την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και θέματα όπως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, η διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών, ο ρόλος των λόμπι στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στην σχετική πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε την δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας, στο οποίο, όπως εξήγησε, τα κράτη – μέλη θα συνεισφέρουν πόρους τους οποίους θα μπορούν να δανείζονται σε περίπτωση δυσκολίας και προκειμένου να μην προχωρούν σε περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Την ιδέα αυτή όμως απέρριψε κατηγορηματικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, ενώ κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλαμβάνει μόνο του την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής του και των συνεπειών της. «Ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα σήμαινε ότι εάν ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα λάβει πολλές αποφάσεις και με αυτές αυξηθεί η ανεργία, μπορεί να πάει στους γείτονές του και να ζητήσει να αναλάβουν το κόστος», υποστήριξε ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν σημαντικά νωρίτερα, δεν μπορεί να ζητάει από τους γείτονές της να το χρηματοδοτήσουν. «Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Γερμανία, με την «Ατζέντα 2010» προώθησε μεταρρυθμίσεις και πρέπει να κάνει το ίδιο η υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει και τους μισθούς της», αντέτεινε με νόημα ο κ. Τίμερμανς.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Τίμερμανς έκρινε αναφερόμενος στην πολιτική της Καγκελαρίου πως «Η Άγγελα Μέρκελ έσωσε με την ανθρωπιά της την Ευρώπη», στην κρίση των προσφύγων το 2015 και, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Βέμπερ υπέρ της άμεσης ενίσχυσης του FRONTEX, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια έχει καθυστερήσει διότι η Ελλάδα και η Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν ότι έχουν μείνει αβοήθητες από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. «Αυτό που χρειάζεται είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δίκαιη κατανομή των βαρών, η οποία απορρίπτεται ξανά και ξανά από την Πολωνία, την Ουγγαρία, αλλά και την Αυστρία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος. Οι δύο πολιτικοί τάχθηκαν πάντως υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική», προκειμένου να δοθούν στους νέους Αφρικανούς άλλες επιλογές από το να μεταναστεύουν στην Ευρώπη. Ο κ. Βέμπερ από την πλευρά του επέμεινε κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στον ευρωπαϊκό Νότο, στοιχείο το οποίο, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν συζητείται η νόμιμη μετανάστευση, ώστε να μην ευνοούνται λαϊκιστικές δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη.

Σε ότι αφορά το κλίμα  οι δυο υποψήφιοι βρέθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ο σοσιαλδημοκράτης Τίμερμανς έκανε λόγο υπέρ της επιβολής «φόρου διοξειδίου του άνθρακα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «οπωσδήποτε» και «γρήγορα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο κ. Βέμπερ  από την π[πλευρά του προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης και για το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας.

Την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση αυτών των εταιριών υποστήριξαν και οι δύο υποψήφιοι, ενώ ο κ. Τίμερμανς πρότεινε οι ευρωβουλευτές να μην επιτρέπεται να συναντώνται με στελέχη εταιριών λόμπι οι οποίες δεν είναι καταχωρισμένες στους επίσημους καταλόγους, κάτι που εμποδίζει ως τώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Διαφορετική άποψη εξέφρασαν οι δύο πολιτικοί στο θέμα της συμμετοχής υποψηφίων από άλλα κράτη-μέλη στις λίστες των κομμάτων. Ο κ. Βέμπερ επιχειρηματολόγησε ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει τους πολιτικούς που καλείται να ψηφίσει. Ο κ. Τίμερμανς δήλωσε ότι όσο περισσότεροι Ευρωπαίοι δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο.

 

Αντιδράσεις για τη στάση Βέμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, σχολίασε σε μήνυμά του στο Twitter, τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, από τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας πως «όταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, οι λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Γι’ αυτό τασσόμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας».

Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Βέμπερ και ειδικά τις επικρίσεις του στο Twitter για τις εξαγγελίες Τσίπρα ως «ανεύθυνες» ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτηση του στο twitter αναφέρει ότι

«Αποκαλύπτει, έτσι, την αντίθεση και της ΝΔ σε μέτρα που στηρίζονται στα υγιή δημόσια οικονομικά της χώρας και ενισχύουν τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό δεν θα γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν και θα «μαυριστεί» η ΝΔ!»

Τα  όσα ανήρτησε ο κ Βέμπερ σχολίασε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παπάς.

«Ο Βέμπερ καταγγέλει το πακέτο Τσίπρα. Η ΝΔ ζητάει την ψήφο του λαού για να τον στηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν. Προφανώς συμφωνεί μαζί του»

«Ο κ. Βέμπερ κατηγορεί την Ελληνική κυβέρνηση ως ανεύθυνη σχετικά με τα μέτρα για την οικονομία. Η ΝΔ λέει πως θα τα ψηφίσει την ίδια στιγμή που ψηφίζει και Βέμπερ. Η επιτομή της πολιτικής ανυποληψίας και απάτης. Ζάππειο», αναφέρει σε ανάρτησή του ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: