Οι πρώτες συσκέψεις ξεκινούν σήμερα στην Κουμουνδούρου. Αναμένεται να οριστεί ίσως και σήμερα ημερομηνία συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, μια συνεδρίαση η οποία θα διεξαχθεί έως τα τέλη του μήνα. Η αντιπολιτευτική τακτική του επομένου διαστήματος έρχεται στο επίκεντρο και αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής στρατηγικής στη ΔΕΘ με την παρουσία του σε αυτήν τις σε 14-15 Σεπτεμβρίου. «Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», τονίζει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε άρθρο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται όσα κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 8 χρόνια λιτότητας, ηθικής και οικονομικής απαξίωσης, όπως σημειώνει, με απολογισμό όσων επιτεύχθηκαν στην οικονομία, το φορολογικό, την εργασία, το ασφαλιστικό, την κοινωνική πολιτική για να καταλήξει λέγοντας ότι «οι μνηστήρες, πράγματι, είναι ακόμη εδώ και όχι μόνο απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών του λαού μας, αλλά επιχειρούν και να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε. Αλλά ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ».

Σε κάθε περίπτωση η μετεξέλιξη του κόμματος και η διεύρυνση θα αποτελέσουν κεντρική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα και στην Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου, πιθανώς στα τέλη του μήνα, αναμένεται να δοθεί το σύνθημα για την επίσημη έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου και εγγραφές νέων μελών.

Ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξέσπασε κόντρα χθες με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομμισιόν. Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν, ότι καταρρίπτεται πλήρως το αφήγημα της ΝΔ για δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική του πρώην κυβερνώντος κόμματος και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μέσω twitter.

Σε μήνυμά του στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει πως: «Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν για τον 1 χρόνο εξόδου από τα μνημόνια, επιβεβαιώνουν αυτό που όλος ο πλανήτης, πλην ΝΔ, αναγνωρίζει: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την ελληνική οικονομία από την χρεοκοπία στην οποία την είχαν οδηγήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».

Η Κουμουνδούρου σχολιάζει τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής για μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του `19, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του `11 κάτω από το 18% κι ενώ το υψηλότερο ποσοστό 27,9 % ανεργίας κατεγράφη τον Ιούλιο του ΄13. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κομμισιόν διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και η Κουμουνδούρου επικαλείται τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι στη χώρα μας «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», και το σχόλιο του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης.

Από την πλευρά τους, πηγές της ΝΔ έβαλαν στο στόχαστρο της αναφορές από την Κουμουνδούρου σχολίασαν πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει τους πανηγυρισμούς, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Οι «προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές».

Προσέθεσαν δε οι ίδιες πηγές της ΝΔ,ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται ότι: “Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες …και υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα”.

Για ανούσιο καυγά κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής, που αναφέρει ότι: «Ως φαίνεται όμως, ο μεν κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τίποτα από την αποδοκιμασία του στις εκλογές, ο δε κ.Μητσοτάκης επιλέγει να βαδίσει στον ίδιο δρόμο και να τάζει και πάλι προς τους εταίρους δήθεν μεταρρυθμίσεις, για το περιεχόμενο των οποίων, δεν γνωρίζει οτιδήποτε ο Ελληνικός λαός».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: