Στον ΟΗΕ η ελληνική πρόταση για το κλίμα από τον Κυρ. Μητσοτάκη (video)

Array

Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εντός του 2020, θα προαναγγείλει κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη, προσέρχεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με βαριά διπλωματική ατζέντα. Θα έχει σειρά επαφών βαρύνουσας σημασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές με τους προέδρους της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Στις 18:30 της Τρίτης (01:30 ώρα Ελλάδας, προς Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα εθνικά θέματα, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και η προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης προγραμματίζεται ειδική συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η ελληνική διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο, σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη μεταφορά συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους συνομιλητές της.

Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατά σειρά, με τον CEO της JP Morgan Chase και με τους ηγέτες της Κολομβίας, της Αλβανίας, του Κοσσόβου, της Παλαιστίνης και της Σερβίας, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Washington Post.

Κατά τη σημερινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα.

Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο εμπνευστής της πρότασης και επισπεύδων εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον προσεχή Μάιο, μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, με προσκεκλημένους τον γγ του ΟΗΕ και άλλες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκης έφθασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής. Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αντώνης Διαμαντάρης.

Το απόγευμα της Δευτέρας 23/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντικέ Μάρκεζ (Ivan Duque Marquez), στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί την χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο κ. Μητσοτάκης ανταπέδωσε την πρόσκληση. Παράλληλα η χώρα μας ζήτησε την υποστήριξη της Κολομβίας για την ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Βενεζουέλα με βάση τις αρχές του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και της ανάγκης για πρόοδο και ευημερία στη Λατινική Αμερική. Συζήτησαν επίσης την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, πρώτα από την Κολομβία στην Ελλάδα και στη συνέχεια από την Κολομβία στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνεργασίας στη ναυτιλία την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.

To βράδυ της Δευτέρας 23/9 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πηγή:ΕΡΤ1,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος