Eurokinissi

Ο κόσμος έχει εμφανίσει κόπωση είναι λογικό μετά από τόσους μήνες αλλά ταυτόχρονα επιζητεί από την κυβέρνηση, από τους υγειονομικούς θεσμούς και από τους ειδικούς να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει συνολική εικόνα πως θα κινηθεί η κοινωνία και η οικονομία μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε ότι υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς. «Δεν μπορώ να πω κάτι τώρα, δεν αφορά όμως στο επιδημιολογικό φορτίο στις τάξεις, αλλά για στο αυξημένο φορτίο στην κοινότητα που μπορεί από το σπίτι ή τον κοινωνικό περίγυρο να το φέρουν στο σχολείο. Εκεί έγκειται η επιφύλαξη των ειδικών και περιμένουμε τις εισηγήσεις τους».

Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση σχετικά με την πλήρη άρση του lockdown και ότι σκέφτεται τον επανασχεδιασμό των μέτρων στήριξης προς τους πληττόμενους. « Είναι βέβαιο. Πάντα λέγαμε ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, πάντα μιλούσαμε για φάσεις, χωρίς ημερομηνίες. Όταν λοιπόν οι ημερομηνίες έχουν πάει πίσω λόγω των δεδομένων, πάει πίσω και το άνοιγμα και άρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Δεν μπορεί να παρατείνονται τα μέτρα και να μην παρατείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ή το πρόγραμμα συνεργασία, ή οι αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά είναι μέσα στο σχεδιασμό μας και για τον λόγο αυτό έχουμε κρατήσει, όπως φαίνεται και στον προϋπολογισμό του 21, 7.5 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Από την αρχή είχαμε εκτιμήσει ότι θα είναι μια μάχη με τον χρόνο και γι’ αυτό διαχειριστήκαμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα με σύνεση να μπορούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει από την αρχή ευελιξία στα μέτρα στήριξης, έτσι όσα προγράμματα λειτούργησαν παρατείνονται, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και όσα δεν λειτούργησαν αλλάζουν. Κατά συνέπεια θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις.

Στη ερώτηση γιατί δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα κρούσματα κυρίως στη Β. Ελλάδα ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι οφείλεται σε σειρά από λόγους, κυρίως την κόπωση που κάνει να μη τηρούνται τα μέτρα όπως θα έπρεπε. «Είναι και μητροπολιτικό κέντρο η Θεσσαλονίκη και είχε πολλές επαφές με άλλους νομούς. Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε να πέσουν αρκετά πιο γρήγορα οι αριθμοί. Εάν πάλι δε πάνε όλα καλά, θα ξαναδούμε γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Όμως όταν στις 19 Οκτωβρίου έκανε τηλεδιάσκεψη κανείς από τους αυτοδιοικητικούς δεν του ζήτησε να πάρει μέτρα, το έκανε με δική του απόφαση . Την απόφαση για το lockdown την έλαβε ο ίδιος».

Σχετικά σε όσα η αντιπολίτευση και δημοσιεύματα επιμένουν, για διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι και τα δημοσιεύματα και η αντιπολίτευση σκοντάφτουν στην πραγματικότητα. «Μπορεί ένα αφήγημα για διπλά βιβλία και άλλα τέτοια απλουστευτικά να πουλάει, αλλά φεύγει γρήγορα από τη δημοσιότητα όταν αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία βάση.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι έχουν δώσει όλες τις απαντήσεις τους, ότι υπάρχει ενιαίο εθνικό μητρώο καταγραφής για τον COVID `19, το οποίο τροφοδοτούν διάφορες πηγές. Τα στοιχεία δημοσιεύονται καθημερινά, επίσης έχουμε εκδώσει 15 εκθέσεις και αυτό είναι προσβάσιμο σε όλους, ενώ υπάρχουν και οι καθημερινές ενημερώσεις. Οσο για την επιτροπή, θέλουμε γόνιμο διάλογο όχι σιωπητήριο. Αν κάποιος ψάχνει ευθύνες για οτιδήποτε, ξέρει την διεύθυνση: «Μαξίμου». Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, όχι οι ειδικοί, άρα δεν βάζουμε φίμωτρο».

Σχετικά με το σχέδιο για τον εμβολιασμό ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι εκτεταμένο, 1018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα. «Ο στόχος μας είναι να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες κάθε μήνα. Το βασικό μας στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είναι να αντιμετωπίσουμε τους αρνητές και για αυτό θα στοχεύσουμε δια του παραδείγματος του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών και προσωπικοτήτων σε μία εθνική εκστρατεία για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Η κατεύθυνση η δική μας είναι δια της πειθούς για να καταφέρουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος και να καταλάβει ότι είναι για το κοινό καλό».

Απαντώντας στην ερώτηση για την άθληση του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και την φωτογράφηση χωρίς μάσκα, δήλωσε ότι φυσικά δεν ισχύει κανένα διαφορετικό μέτρο για κανένα πολίτη. Στο δεύτερο lockdown ισχύει απαγόρευση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είμαστε πιο ευέλικτοι και χαλαροί σχετικά με τις κινήσεις για άθληση, γι’ αυτό κρατήσαμε ανοιχτά τα πάρκα.

Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι δύο βασικά θέματα: Οι κυρώσεις και το εμπάργκο όπλων. «Γίνονται συζητήσεις και επαφές και θα την επόμενη εβδομάδα που θα καταλήξουν. Φαίνεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια που έκανε η Τουρκία το μεσοδιάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα ενέτεινε την πεποίθηση στην Ευρώπη ότι ήταν προσχηματική και θα δούμε πως θα καταλήξει η συζήτηση αυτή σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων. Όμως είναι κοινή πεποίθηση ότι προσχηματικές ενέργειες αποκλιμακώσεις πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις έχουν κοντά ποδάρια και δεν πείθουν κανένα».

Ο κ. Πέτσας σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στο διάλογο και η Ελλάδα προσπαθεί να τον αποφύγει, δήλωσε ότι «από τον Αύγουστο είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές αρκεί η Τουρκία να δείξει ότι εγκαταλείπει τις παραβατικές της συμπεριφορές με συνέχεια και συνέπεια. Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς τη μία μέρα να κάνεις «άλφα» και από την άλλη «ωμέγα»».

«Η σχέση μας με τις ΗΠΑ περνούν την καλύτερη φάση των τελευταίων δεκαετιών. Οποιαδήποτε συνάντηση όταν μιλάμε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι βαρύνουσας σημασίας, είτε αυτή είναι τηλεφωνική συνομιλία, είτε δια ζώσης» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν προετοιμάζεται συνάντηση με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: