Το διακύβευμα των ανοιχτών σχολείων ανά την Ευρώπη- Μέτρα και προβληματισμοί (video)

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επαναλαμβάνει ότι δεν είναι ασαφές πως η μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά παραμένει σε αχαρτογράφητα νερά το πρώτο κουδούνι ακούστηκε ξανά σε σχολεία της Ευρώπης, ενώ σε κάποιες χώρες δεν θα ηχήσει ούτε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην Ισπανία τα σχολεία δεν θα ανοίξουν. Ανάλογα διστακτική εμφανίζεται η Βρετανία ενώ στη Νορβηγία, τα παιδιά του νηπιαγωγείου έχουν επιστρέψει από τις 20 Απριλίου στα θρανία και στη Σουηδία, τα σχολεία δεν έκλεισαν καθόλου.

Βρετανία: Μόνο αν δεν υπάρχει ρίσκο

Πρώτες ημέρες του Ιουνίου οι μαθητές μόνο της Β’ και Γ’ ΛΥκείου θα επιστρέψουν για τις εξετάσεις στα σχολεία, ενώ στο τελος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά οι υπόλοιποι μαθητές της Βρετανίας θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβρη μία και καλή στα θρανία, όπως ζητούν οι περισσότεροι σύλλογοι γονέων, έχοντας καταφύγει στην τηλεκπαίδευση.

Γαλλία: Διαμάχη για το αν πρέπει να είναι υποχρεωτική η προσέλευση

Ο ορίζοντας για το τέλος της σχολικής χρονιάς βρίσκεται κάπου στις 4 Ιουλίου. Τα Πανεπιστήμια είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν ως τις αρχές Ιουνίου, οπότε μάλλον θα προηγηθεί το “πείραμα” με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως λένε καθηγητές που επίσης ζητούν να διατηρηθεί η επιλογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι υπέρμαχοι της “συνταγματικά υποχρεωτικής” εκπαίδευσης, θέλουν σχολεία ανοιχτά από τις 11 Μαϊου και μιλούν για την βρετανική έρευνα σύμφωνα με την οποία παιδί που είχε έρθει σε επαφή με 172 θετικούς στον ιό ενήλικες, δεν μόλυνε κανέναν.

Ισπανία: Οι επόμενοι δύο μήνες καθοριστικοί

Στην Ισπανία είναι δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία ως τον Σεπτέμβη. Το υπουργείο Παιδείας είχε ξακαθαρίσει ότι το τελευταίο τρίμηνο θα προβιβαστούν όλοι, εκτός ειδικών συνθηκών, και ότι στα Πανεπιστήμια θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και τον Σεπτέμβριο για αποφυγή συγχωτισμού.

Βέλγιο: Μόνο 10 παιδιά σε κάθε τάξη

Στο Βέλγιο, τα σχολεία ανοίγουν από τις 15 Μαίου στη Φλάνδρα και από τις 18 στην υπόλοιπη χώρα, αλλά με μόνο 10 παιδιά, 4 τετρ. μέτρα απόσταση  για κάθε μαθητή, 8 για κάθε δάσκαλο. Στα δημόσια σχολεία θα χωριστεί κάθε τμήμα στα 3 αφού είναι ως και 27 παιδιά σε κάθε τάξη και κατά βάση θα συνεχιστούντα μαθήματα  με τηλεκπαίδευση. Το Δημοτικό θα λειτουργεί για τις δύο πρώτες τάξεις και την τελευταία μια φορά την εβδομάδα καθώς δίνεται προτεραιότητα στο Λύκειο. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως σε ειδικές πλατφόρμες, ενώ το Ακαδημαϊκό έτος ίσως να λήξει τυπικά στις 30 Ιανουαρίου του 2021, εειδικά για τελευταίο έτος των σπουδών.

Στην Ολλανδία

Τα σχολεία ανοίγουν στις 11 Μαίου για την Πρωτοβάθμια με μειωμένο αριθμό και μισό ωράριο. Παραμένει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως επιλογή χωρίς συνέπειες απουσιών, ενώ στη Δευτεροβάθμια η επανεκκίνηση είναι 1η Ιουνίου. Τα Πανεπιστήμια ανοίγουν στις 19 Μαϊου, όχι όμως σε όλες τις σχολές αλλά εκείνες με εργαστήρια.

Στη Γερμανία

‘Ανοιξαν σταδιακά, λόγω ομοσπονδιακής δομής, μεταξύ 22- 27 Απριλίου όσες τάξεις έχουν απολυτήριες εξετάσεις. Στις αίθουσες  επιτρέπονται15 μαθητές σε απόσταση 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλον. Οι υπουργοί Παιδείας των γερμανικών κρατιδίων εξετάζουν παλέτα μέτρων για σταδιακή επιστροφή μόνο των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού, ενώ τα νηπιαγωγεία αναμένεται να ανοίξουν τον Αύγουστο.

Στην Ιταλία τα σχολεία δεν ανοίγουν

Η τηλεκπαίδευση θα συνεχιστεί για Γυμνάσιο-Λύκειο με εξ αποστάσεως προφορικές τελικές εξετάσεις. Και το νέο σχολικό έτος ενδέχεται να αρχίσει με μαθήματα εξ αποστάσεως αλλά σε τοπικό επίπεδο γονείς ζητούν εναλλακτικές λύσεις και έτσι το Μιλάνο και το Λάτσιο σχεδιάζουν άνοιγμα σχολείων τον Ιούλιο ενώ κερδίζει έδαφος η πρόταση για  καλοκαιρινή σχολική σεζόν στην υπαιθρο.

Γονείς στη Δανία και στη Νορβηγία όπου κάποια σχολεία άνοιξαν την προηγούμενη Τετάρτη, ξεκίνησαν εκστρατεία με τίτλο: “ Το παιδί μου δεν πρέπει να γίνει κουνέλι εργαστηρίου για την covid-19” στο Facebook, αλλά και μια διαδικτυακή αίτηση η οποία μέχρι σήμερα το πρωί είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 28.000 υπογραφές.

Το άνοιγμα των σχολείων αυτών δεν γίνεται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα χωριστούν σε μικρές ομάδες ανά τρία και όσα είναι μεταξύ 3 και 6 ετών σε ομάδες ανά έξι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλον ενήλικα πλην του εκπαιδευτικού που έχει αναλάβει την ομάδα τους.

Η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 12 Μαρτίου.Στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν καταγραφεί μέχρι χθες Κυριακή 7.068 κρούσματα του κορονοϊού και 154 θάνατοι, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται επιπεδοποίηση της καμπύλης των νέων νοσηλειών.

Στην Κίνα, μάλλον σοκάρει η εικόνα  από τους μαθητές που επέστρεψαν στα θρανία με ειδικά  κράνη για να τηρούνται οι αποστάσεις.

Children in China return to school wearing social distancing hats. pic.twitter.com/z02E4OlC6f

ΕΡΤ1- Ανταποκρίσεις: Νατάσσα Καντζάβελου, Δώρα Μακρή, Θωμαϊς Παπαϊωάννου, Γιώργος Παππάς, Γιώργος Συριόπουλος, Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος