Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον για το Brexit (video)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα «στην τωρινή μορφή του» το σχέδιο που προτείνεται από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία πάνω στους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προειδοποίησαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου. Για τη νέα πρόταση Τζόνσον ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Κρίστοφερ Πίντσερ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Αυτές οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τη βρετανική κυβέρνηση στις 2 Οκτωβρίου, με την τωρινή μορφή τους, δεν αποτελούν τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, βασικός διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό -σε συνέχεια της συνομιλίας που είχε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον- επιβεβαίωσε την θέση της Κομισιόν ότι η βρετανική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στη Συμφωνία Αποχώρησης, όσον αφορά κυρίως τα ιρλανδικά σύνορα έχει “προβληματικά σημεία” τα οποία απαιτούν “περαιτέρω εργασία”.

“Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο”, δήλωσε σήμερα η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι “η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου (σ.σ. στην Ιρλανδία) και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν”.

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και “θα επαναλάβει τη συνεχή ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στην Ιρλανδία”.

«Το να αποδεχθούμε μια τέτοια πρόταση δεν θα ικανοποιούσε όλους τους σκοπούς του backstop: την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου, τη διατήρηση της συνεργασίας Βορρά-Νότου και της πανιρλανδικής οικονομίας και την προστασία της ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς και τη θέση της Ιρλανδίας σε αυτή» είπε ο Γιούνκερ μετά τη συνομιλία του με τον Βαράντκαρ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα, σε ένα tweet, ότι «δεν έχει πεισθεί» από τη νέα πρόταση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Αυτό ανέφερε ο Ν. Τουσκ σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο ίδιος συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ για να του πει ότι η ΕΕ «στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία».

Στην ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Πίντσερ τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, αφήνοντας πίσω του τα σενάρια για no deal Brexit. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως η νέα πρόταση θα έχει κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αντίθεση με την πρόταση Μέι, που απέτυχε να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως είναι λυπηρό να αποχωρεί από την Ένωση ένας βασικός μας εταίρος, ενώ σημείωσε πως και η Ελλάδα συντάσσεται με μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου με συμφωνία.  Ο αναπληρωτής υπουργός, όπως σημειώνεται, επισήμανε πως θα ήταν άδικο τόσο για τους πολίτες της ΕΕ όσο και για τους Βρετανούς να επωμιστούν το βάρος και τις συνέπειες ενός no deal Brexit, υποστηρίζοντας την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών πως η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό της εταίρο και πως «επιδιώκουμε και μετά την έξοδο από την ΕΕ να ενισχύσουμε τη στενή μας συνεργασία και να εντείνουμε το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποιείται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ζήτημα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών και της διατήρησής τους σε χαμηλά επίπεδα και μετά το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στη διατήρηση των δικαιωμάτων διαμονής τόσο των 110.000 Ελλήνων στη Βρετανία όσο και των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η διατήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και μετά το Βrexit, λόγω του ιστορικού και συμβολικού της χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνέβαλε στην επίλυση μια χρόνιας διαφοράς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος