Το σκληρό χτύπημα του κορονοϊού σε Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία

Array

Το σκληρό πρόσωπο του κορονοϊού είδαν οι πολίτες της Αγγλίας όπου κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός πλεοναζόντων θανάτων σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ΓΕΣ*) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Ανταπόκριση – Ευδοξία Λυμπέρη

Η νέα συγκριτική μελέτη του ΓΕΣ στηρίζεται στα δεδομένα της Eurostat (ΕΕ) και περιλαμβάνει στοιχεία για επιλεγμένες χώρες και περιοχές της Ευρώπης καταμετρώντας όλους τους θανάτους του πρώτου εξαμήνου 2020. Τα δεδομένα που περιλαμβάνουν τους θανάτους που συνδέονται με τον COVID-19 συγκρίνονται με το ποσοστό όλων των θανάτων των τελευταίων πέντε χρόνων και είναι αποκαλυπτικά.

«Η υψηλότερη κορύφωση θνησιμότητας σε εθνικό επίπεδο ήταν στην Ισπανία, με ορισμένες τοπικές περιοχές στη Βόρεια Ιταλία και την Κεντρική Ισπανία να έχουν επίπεδα πλεονάζoυσας θνησιμότητας έως και 847,7% του μέσου όρου», λέει ο Εντ Μόργκαν δημογράφος και αναλυτής του ΓΕΣ.

Παρόλο που η Λομβαρδία και η κεντρική Ισπανία είχαν περιοχές με κορυφώσεις θανάτων που δεν τις φτάνει καμία άλλη περιοχή στην Ευρώπη, ωστόσο σε βάθος χρόνου έως το τέλος Μαΐου, η Αγγλία φαίνεται να έχει χτυπηθεί σκληρότερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση του ΓΕΣ. Προκειμένου να είναι καλύτερα ορατή η μέτρηση, η έκθεση συγκρίνει τον μέσο όρο του ποσοστού θανάτων της τελευταίας πενταετίας.

Από τη συγκριτική μελέτη απουσιάζει η Ελλάδα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν περιλαμβανόταν στα δεδομένα των Στατιστικών της ΕΕ που χρησιμοποίησαν, είπε στην ΕΡΤ ο δημογράφος του ΓΕΣ, Εντ Μόργκαν. Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο που  αποκαλύπτει η μελέτη είναι «το μέγεθος της πλεονάζουσας θνησιμότητας σε όλη την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2020», λέει ο ίδιος. Η πρώτη σύγκριση μεταξύ χωρών δείχνει σημαντική διακύμανση της θνησιμότητας: στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε περιοχή τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσίασε πλεονάζουσα θνησιμότητα κατά τις εβδομάδες αιχμής (εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου έως την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαΐου 2020), ενώ άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης παρουσίασαν περισσότερο γεωγραφικά εντοπισμένη πλεονάζουσα θνησιμότητα.

Το σκληρό χτύπημα του κορονοϊού σε Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία

Η ανάλυση των εβδομάδων 8 έως 24 (εβδομάδα που λήγει στις 21 Φεβρουαρίου έως την εβδομάδα που λήγει στις 12 Ιουνίου) σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά πλεονάζουσας θνησιμότητας ήταν σε περιοχές της Κεντρικής Ισπανίας και της Βόρειας Ιταλίας. Το Μπέργκαμο (Βόρεια Ιταλία) είχε την υψηλότερη κορύφωση θνησιμότητας κατά 847,7% (εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαρτίου) σε σύγκριση με την υψηλότερη στο Μπρεντ του Ηνωμένου Βασιλείου στο 357,5% (εβδομάδα που έληξε στις 17 Απριλίου).

Η Αγγλία σημείωσε τη δεύτερη υψηλότερη κορύφωση σε εθνικό επίπεδο για πλεονάζουσα θνησιμότητα κατά την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με 21 ευρωπαϊκές χώρες, με μόνο την Ισπανία να έχει υψηλότερη κορύφωση. Σε ισοδύναμο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, οι περιοχές της Κεντρικής Ισπανίας και της Βόρειας Ιταλίας σημείωσαν τις υψηλότερες κορυφώσεις πλεονάζουσας θνησιμότητας και υπερέβησαν οποιοδήποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ η Αγγλία δεν είχε την υψηλότερη εκτόξευση θνησιμότητας σε τοπικό επίπεδο, είχε τη μεγαλύτερη συνεχή περίοδο πλεονάζουσας θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε σύγκριση, με αποτέλεσμα να έχει τα υψηλότερα επίπεδα πλεονάζουσας θνησιμότητας στην Ευρώπη για ολόκληρη την εξεταζόμενη περίοδο. (βλ. πίνακα ONS)

Μεταξύ μεγάλων πόλεων, η υψηλότερη κορύφωση θνησιμότητας ήταν στη Μαδρίτη στο 432,7% (εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαρτίου) ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπέρμιγχαμ είχε την υψηλότερη κορύφωση θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη βρετανική πόλη στο 249,7% (εβδομάδα που έληξε στις 17 Απριλίου).

Η ανάλυση “μας δίνει μία βαθιά κατανόηση για τον κίνδυνο της πανδημίας και μας προσφέρει μία στέρεη κατανόηση για την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις που έχει γεωγραφικά, οπότε όταν κοιτάμε για λύσεις πολιτικής μπορούμε να κοιτάξουμε στην εμπειρία του 2020 και να προσπαθήσουμε να μάθουμε προσπαθώντας να προχωρήσουμε μπροστά”, συμπεραίνει ο Εντ Μόργκαν μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η νέα μελέτη του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών του ΗΒ εξετάζει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ως συγκρίσιμο διεθνή δείκτη για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) και δεν αναλύει συγκεκριμένα τους θανάτους που σχετίζονται με το COVID-19. Οι θάνατοι εμφανίζονται για τις χώρες του ΗΒ κατά την ημερομηνία καταγραφής τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος