«Φορούν τη μάσκα της δήθεν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τη χρησιμοποιούν εις βάρος μας συνεχώς», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να «κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας».  Γιατί αν δεν το κάνει, «τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα υποφέρει», όπως προκλητικά δήλωσε. «Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τα λάθη της» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε όλα τα βάρη στην ελληνική πλευρά, επειδή όπως είπε «Κάνουν μονομερή βήματα που δεν συνάδουν με το Δίκαιο».

«Εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα στο διάλογο, ωστόσο βλέπουμε να γίνονται βήματα αποκλεισμού μας. Η Τουρκία με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αν. Μεσόγειο δεν μπορεί να φυλακιστεί. Και δεν μπορεί η Ελλάδα να θέλει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ για ένα νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων», ανέφερε εννοώντας προφανώς το Καστελλόριζο.

«Για το Κυπριακό η μόνη λύση είναι αυτή των δυο κρατών», είπε, λόγω της αδιάλλακτης και στρεβλής νοοτροπία της ελληνικής πλευράς, που βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, όχι ως ισότιμο εταίρο, και δεν θέλει να μοιραστεί ούτε την εξουσία ούτε τους φυσικούς πόρους του νησιού.

Στο μεταξύ λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας για τη χθεσινή νηοψία τουρκικού φορτηγού πλοίου. Χθες βράδυ, η Τουρκία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα ενώ ο σημερινός τύπος βάλλει κατά της Γερμανίας και εμφανίζει την καγκελάριο Μέρκελ ως επί κεφαλής μιας εσκεμμένης πειρατικής ενέργειας κατά της Τουρκίας.

EΡΤ-1 Ρεπορτάζ:’Αννα Παπασωτηρίου

Ανταπόκριση:Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: