Τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη φτάνουν στον Άρη τον Φεβρουάριο

Μέσα στον Φεβρουάριο, τρία διαστημικά ρομποτικά σκάφη διαφορετικών χωρών φτάνουν στον Άρη. Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα βρεθούν για πρώτη φορά στον γειτονικό μας πλανήτη, ενώ οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια αποστολή για πολλοστή φορά.

Αύριο, Τρίτη 9/2, το σκάφος «Hope» («Ελπίδα») των ΗΑΕ -το πρώτο σε όλον τον αραβικό κόσμο που φτάνει τόσο μακριά- θα επιχειρήσει να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η πέμπτη χώρα –και η Κίνα η έκτη- που θα έχει φτάσει στον «κόκκινο πλανήτη» και μάλιστα κατά την 50η επέτειο από την ένωση των Εμιράτων που απαρτίζουν τη χώρα του Κόλπου.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι ΗΠΑ, η Ινδία, η ΕΣΣΔ-Ρωσία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχουν φτάσει στον «κόκκινο» πλανήτη.

Λαμβάνοντας στοιχεία για τον καιρό και την ατμόσφαιρα του Άρη και μελετώντας τα, το «Hope» (στα αραβικά Al-Αmal) θα περιστρέφεται για δύο χρόνια γύρω από τον πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι της αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρούν ότι το εγχείρημα έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας. Η διαδικασία επιβράδυνσης του σκάφους, ώστε αυτό να «συλληφθεί» από την αρειανή βαρύτητα, θα αρχίσει αύριο Τρίτη, στις 17:30 ώρα Ελλάδας. Ο Omran Sharaf, υπεύθυνος για την αποστολή των ΗΑΕ δήλωσε πως «είναι τεράστια τιμή η αποστολή να είναι η πρώτη της χρονιάς με προορισμό τον Άρη».

Μια ημέρα μετά, την Τετάρτη 10/2, το κινεζικό διαστημικό σκάφος «Tianwen-1» (βάρους 5 τόνων) θα επιχειρήσει επίσης να τεθεί, αρχικά, σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Κατόπιν, θα στείλει στην επιφάνεια του μία άκατο και ένα ρομποτικό ρόβερ (βάρους 240 κιλών) το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το ρόβερ, που αναμένεται να καταλήξει στον αχανή κρατήρα πρόσκρουσης «Ουτοπία» τον Μάιο, θα μελετήσει το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη, θα τραβήξει φωτογραφίες και θα αναζητήσει ίχνη προηγούμενης ζωής σε αυτόν.

Το «Tianwen-1» έχει ήδη στείλει την πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του από τον Άρη, από απόσταση 2,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιχειρεί να φτάσει στον «κόκκινο» πλανήτη. Προηγούμενη αποστολή της χώρας, μαζί με τη Ρωσία, το 2011, απέτυχε. Εάν αυτή η αποστολή πραγματοποιηθεί επιτυχώς, η Κίνα θα γίνει η δεύτερη χώρα -μετά τις ΗΠΑ- που θα προσεδαφίσει ένα όχημα σε έναν άλλον κόσμο. Η ασιατική χώρα έχει ήδη καταφέρει κάτι ανάλογο στη Σελήνη.

Το ρόβερ «Mars 2020 Perseverance» της NASA (Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία) είναι προγραμματισμένο να προσεδαφιστεί στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Εφόσον τα καταφέρει θα είναι το πέμπτο αμερικάνικο ρόβερ, το οποίο θα ολοκληρώνει ένα τέτοιο αρειανό ταξίδι για τις ΗΠΑ από το 1997. Το «Perseverance» θα εστιάσει στην αστροβιολογία και θα αναζητήσει ίχνη ζωής, συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος του «κόκκινου» πλανήτη. Το ρόβερ –με τις 19 κάμερες και τα 2 μικρόφωνα για την καταγραφή ήχου-  θα διαθέτει και δικό του drone (βάρους 1,8 κιλών) το οποίο εφόσον μπορέσει να πετάξει στον ουρανό του Άρη, θα σημειώσει μία πρωτιά στην εξερεύνηση του διαστήματος.


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Emirates Mars Mission/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος