Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνης: Επιτέλους τα δεδομένα δείχνουν μείωση – “Επιμονή” στη Δ. Ελλάδα

Δυστυχώς, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται ενώ πια είναι εμφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές χώρας. Επίσης είναι σαφές ότι 3 εβδομάδες από την λήψη τους τα μέτρα δεν τηρήθηκαν απ΄όλους, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

” Ο αριθμός αναπαραγωγής δεν αντικατοπρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά τη δυναμική επέκτασής του. Μπορεί δηλαδή να έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που συρρικώνεται, οπότε το Rt είναι κάτω από 1 ή ένα που μεγαλώνει οπότε είναι πάνω από το 1. ‘Αρα εκτιμάμε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι υψηλά και απαιτείται εξαιρετική προσοχή”, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Συνοπτικά ανέφερε:

  • Μείωση στην Αττική μεσοσθαμικά κατά 30% όλη την εβδομάδα
  • Μείωση στη Θεσσαλονίκη κατά 20%
  • Υψηλή επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Πιερρία, τη Δράμα και τις Σέρρες
  • Επιμονή του φορτίου στη Δυτική Ελλάδα
  • Σε άτομα άνω των 40 και άνω των 65 ετών παραμένει η υψηλότερη επίπτωση
  • Στα παιδιά διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα

Η κορύφωση συντελέστηκε πριν από δύο εβδομάδες, όμως η κορύφωση της βαρύτητας των κρουσμάτων έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδες, τόνισε ο Γκίκας Μαγιροκίνης, ενώ τόνισε ότι προβλέπεται ουσιαστική μείωση πίεσης στο τέλος αυτής της εβδομάδας . Ωστόσο απήυθυνε νέα έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα.

Για την Ευρώπη ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέαων διαγνώσεων φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά και τα μέτρα από τις αρχές Νοεμβρίου φαίνεται να αποδίδουν. Συνεχίζει όμως να ενισχύεται ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με πάνω από 12.000 θανάτους την ημέρα.

“Η συλλογή στοιχείων σε καθημερινή επιστημονική βάση αποτελεί τιτάνεια προσπάθεια η οποία είναι κομμάτι της ιατρικής φροντίδας στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι εργαστηριακοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι εκτελούν το καθήκοντά τους στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αυτού του δεύτερου κύματος. Τα στοιχεία αυτά βρίκσονται στο ένα και μοναδικό Μητρώο Καταγραφής Ασθενών Covid”, επεσήμανε τέλος ο καθγηγητής Μαγιορκίνης.

Β. Παπαευαγγέλου: Συνειδητοποίηση ότι η επιστροφή στις προηγούμενες συνήθειες μας δεν είναι εφικτή

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η καθολική χρήση μάσκας, και η δραματική μείωση συναναστροφών, επανέλαβε και πρόσθεσε ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια, ενώ κάλεσε: “Να δείξουμε σεβασμό σε όσυς χάθηκαν, να σκεφτούμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και όλους αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα να εργαστούν”.

“Είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ δρόμο, πολλούς μήνες μπροστά μας”, συμπλήρωσε και τόνισε:

“Η συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την τύχη μας”.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκλεισε με την διαπίστωση ότι “και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας. ‘Εχουμε ελάχιστους για νοσήματα εκτός covid αλλά και κάποιους που έρχονται καθυστερημένα γιατί φοβούνται”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος