Δραματικές είναι παγκοσμίως για ακόμη μία μέρα οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Οι αριθμοί δείχνουν τη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 250.256 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι φτάνουν τους 10.067. Επίκεντρο πλέον η Ευρώπη, όπου το μεγαλύτερο φόρο πληρώνει η Ιταλία, με περισσότερους νεκρούς από την Κίνα. Στη γειτονική χώρα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 3 λεπτά. Δραματική η κατάσταση και στην Ισπανία με ένα θάνατο ανά 8 λεπτά.

Στην Ιταλία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 4.000 ενώ 627 πέθαναν μέσα σε μια ημέρα. Οι ιταλικές αρχές -σύμφωνα με τον Τύπο- είναι έτοιμες να υιοθετήσουν το «μοντέλο της Νότιας Κορέας» για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Όπως εξηγεί η εφημερίδα La Repubblica, πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, με στόχο να ανιχνευθεί ο ιός στους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Στόχος, είναι να μπορέσουν να ελεγχθούν, στη συνέχεια, όλες οι κινήσεις τους μέσω συστήματος GPS, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν έρχονται σε επαφή με υγιείς πολίτες. Στην Νότια Κορέα τα τεστ αυτά έγιναν κυρίως σε οδηγούς, με γρήγορο τρόπο και χωρίς επικίνδυνη και παρατεταμένη επαφή με τους νοσηλευτές. Σε κάποιες, μεμονωμένες περιπτώσεις οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον. Συνολικά, ο ιός ανιχνεύθηκε σε τουλάχιστο 250.000 άτομα. Στη συνέχεια, όλοι οι ασθενείς ετέθησαν υπό παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και τεχνολογίας GPS, με διαρκή εξακρίβωση των κινήσεων και επαφών τους. Οι Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η «τεχνολογική αυτή παρακολούθηση» θέτει ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απόρρητου της προσωπικής ζωής των πολιτών, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή την στιγμή, προέχει η δημόσια υγεία. Ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες, δύσκολες επιλογές, στην μάχη κατά του ιού: στρατιωτικά οχήματα, μετέφεραν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, πάνω από εβδομήντα φέρετρα που δεν μπόρεσαν να αποτεφρωθούν στο Μπέργκαμο, σε άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες, ώστε να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων.

Με σκηνές από την κόλαση του Δάντη μπορούν να συγκριθούν οι εικόνες από το νοσοκομείο του Μπέργκαμο, το πιο επιβαρυμένο νοσοκομείο της Ιταλίας, στην πιο σφοδρά πληγείσα πόλη της χώρα. Οι εικόνες και οι μαρτυρίες προκαλούν σοκ.

Η κάθε χώρα ζει το δικό της Γολγοθά, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, είτε σε πόλεις είτε στα σπίτια τους. Οι συνέπειες είναι δραματικές, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται 20 εμβόλια τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες έρευνες αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμη είναι μακριά από το να δημιουργήσουν το εμβόλιο για ευρεία χρήση, όπως ανέφεραν σε ερώτηση της ΕΡΤ οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μία εβδομάδα απόλυτης καραντίνας συμπληρώνεται σήμερα στην Ισπανία με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους χίλιους ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό αυξήθηκε σήμερα στην Ισπανία στους 1.326 από τους 1.002 χθες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών αυξήθηκε σήμερα στα 24.926, από 19.980, που είχε ανακοινωθεί χθες.

Στη Γερμανία, τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τις 20.000 και οι νεκροί φθάνουν τους 60. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Την αρχή έκανε ήδη η Βαυαρία από τα μεσάνυχτα, περιορίζοντας αυστηρά την κυκλοφορία σε όλο το κρατίδιο, ενώ, σύμφωνα με τον Βαυαρό Πρωθυπουργό Μάρκους Σέντερ, τα εστιατόρια αναμένεται να κλείσουν σταδιακά από σήμερα σε όλη τη χώρα. Η απόφαση σχετικά με την αυστηροποίηση των κανονισμών κυκλοφορίας αναμένεται να ληφθεί αύριο, κατά την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων. Το Σαββατοκύριακο όμως θα εργάζεται και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει έκτακτη βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το Βέλγιο, έκλεισε τα χερσαία σύνορά του για τα μη ουσιαστικά ταξίδια και πλέον θα περνούν ελεύθερα μόνο τα φορτηγά. Στη χώρα καταγράφονται (με χθεσινά στοιχεία) 2257 κρούσματα και 37 θάνατοι. Η αύξηση ξεπερνά σε ποσοστό το 32% και ήδη 164 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής.
Την ίδια ώρα, έκλεισαν τα 100 από τα 160 ξενοδοχεία στην περιφέρεια των Βρυξελλών, σε πρώτη φάση μέχρι τέλος Απριλίου, ενώ στην αγορά υπολογίζεται ότι λειτουργεί μόνο το 1/4 των επιχειρήσεων. Οι αρχές έχουν δώσει 104 πρόστιμα έως και 500 ευρώ για παράβαση των κανόνων περιορισμού που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες. Η τοπική και η ομοσπονδιακή αστυνομία επιτηρεί τους δρόμους και τα πάρκα με αυτοκίνητα, μηχανές και drones (όχι πια με ποδηλάτες και έφιππους αστυνομικούς), ενώ περιπολικά μεταδίδουν ένα τρίγλωσσο ηχητικό μήνυμα για να υπενθυμίζουν τους ισχύοντες κανόνες.
Το αεροδρόμιο του Σαρλερουά ανακοίνωσε ότι κλείνει από την Τρίτη 24 Μαρτίου, ενώ η εταιρεία Emirates σταματά την αεροπορική σύνδεση με τη χώρα έως τον Ιούνιο. Προσωρινά άνεργοι θα είναι από την Κυριακή και οι 1400 υπάλληλοι της Swissport που εργάζονται σε υπηρεσίες εδάφους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στην Ολλανδία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 637 στα 3.631 κρούσματα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, στην διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής τους. Επίσης, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 30. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ολλανδία έφτασε στους 136, με τα θύματα να είναι ηλικίας μεταξύ 63 και 95 ετών. Τα νοσοκομεία στη Μπραμπάντ, και ιδιαίτερα στην πόλη Μπρέντα, σήμαναν συναγερμός για τεράστια εισροή ασθενών από τον κορονοϊό. Και πλέον γίνεται προσπάθειας μεταφοράς των νοσηλευομένων σε εντατικές μονάδες άλλων νοσοκομείων.
Χθες το βράδυ ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ απηύθυνε για πρώτη φορά τηλεοπτικό διάγγελμα, πέραν της πρωτοχρονιάς, για να ζητήσει από τον κόσμο υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και υπομονή.
Στη χώρα ήδη έχουν παγώσει τα πάντα και χωρίς άλλη ειδική απαγόρευση, πέραν εκείνης για περιορισμό των μη ουσιαστικών μετακινήσεων. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει και μόνον τα σούπερ μάρκετ διατηρούν το ωράριό του για επτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά ήδη υπάρχουν κάποιες ελλείψεις και γίνεται προσπάθεια αποφυγής αγορών με ψυχολογία πανικού. Γι’ αυτό και στα μεγάλα υπάρχει ασφάλεια που επιτρέπει ελεγχόμενη είσοδο. Μάλιστα ορίστηκε ειδικό ωράριο για τα ψώνια των ηλικιωμένων. Μόνο τις καθημερινές από τις 7 έως τις 8 το πρωί.
Την ίδια ώρα, οι Ολλανδοί επιμένουν να θέλουν να ζουν φυσιολογικά σε μια εντελώς αφύσικη κατάσταση!

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Υγεία και της Κοινωνικές Παροχές.

Το τουρκικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας δημόσια και ιδιωτικά μετατρέπονται σε «πανδημικά νοσοκομεία» δηλαδή νοσοκομεία αναφοράς λόγω κορονοϊού. Η ισχύς του νέου αυτού μέτρου άρχισε από χθες βράδυ (20 Μαρτίου). Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, όλα τα νοσοκομεία που έχουν τουλάχιστον δύο γιατρούς οι οποίοι ειδικεύονται σε περιστατικά μολυσματικών ασθενειών, πνευμονικών παθήσεων και νοσημάτων γενικής παθολογίας, θα λειτουργούν στο εξής ως «πανδημικά νοσοκομεία». Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να δημιουργήσουν μια κλινική και μια μονάδα εντατικής θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Duvar, o πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου της Άγκυρας Βεντάτ Μπουλούτ δήλωσε ότι «αυτό σημαίνει ότι η κρίση μόλις αρχίζει». Ο Μπουλούτ είπε ότι η Τουρκία διαθέτει 42 χιλιάδες μονάδες εντατικής θεραπείας, το ένα τρίτο από τις οποίες βρίσκονται σε ιδιωτικές κλινικές.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Τούρκου Υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, (20 Μαρτίου) οι νεκροί από κορονοϊό ανήλθαν στους 9, ενώ διπλασιάστηκαν και τα κρούσματα. Μέσα σε ένα 24ωρο από 359 αυξήθηκαν σε 670. Επίσης, έως χθες είχαν διεξαχθεί στην Τουρκία 3.656 τεστ, από τα οποία τα 311 βγήκαν θετικά.

Αυξάνονται συνέχεια τα κρούσματα στην Αυστραλία και έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 1055 ενώ υπάρχουν 7 νεκροί. Την ίδια ώρα όλα είναι ανοιχτά και ο κόσμος το έχει πάρει χαλαρά. Οι Αυστραλοί μάλιστα κανονίζουν εκδρομές σε μικρές πόλεις. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει απλές συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού.
Πάντως η ελληνική πρεσβεία απηύθυνε κάλεσμα έκκληση σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα να το δηλώσουν άμεσα γιατί πιθανότατα το επόμενο διάστημα να διακοπούν οι πτήσεις.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 1.016 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού έως το Σάββατο, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK, φτάνοντας ένα νέο ορόσημο, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποφύγει μια υγειονομική κρίση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 1.728, αν συμπεριληφθούν τα 712 κρούσματα που καταγράφηκαν σε ένα κρουαζιερόπλοιο που είχε αγκυροβολήσει κοντά στο Τόκιο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το NHK. Παρόλο που ο αριθμός των μολύνσεων εξακολουθεί να αυξάνεται, η Ιαπωνία άρχισε να αποσύρει ορισμένα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.
Την Παρασκευή, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι δεν θα επεκτείνει το κλείσιμο των σχολείων, ανοίγοντας το δρόμο για επανέναρξη μαθημάτων στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους τον Απρίλιο.
Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την πανδημία του Covid-19 και την επακόλουθη ακύρωση αθλητικών διοργανώσεων και προκριματικών αγώνων σε όλο τον κόσμο. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν πει επανειλημμένα ότι οι Αγώνες θα γίνουν βάσει προγράμματος.

Στο Ιράν ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σήμερα κατά περισσότερους από 100 σε 1.556 και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ξεπερνάει τώρα πια τους 20.000, δήλωσε αξιωματούχος της Υγείας. Χθες Παρασκευή, ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στο Ιράν ανερχόταν σε 1.433 και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 19.644.

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα τον 19ο θάνατο στη χώρα που σχετίζεται με τον νέο κορονοϊό και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε 262 από 230 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει θέσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας υπό αυστηρή καραντίνα στο σπίτι ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19.

Ένας ακόμη άνθρωπος προστέθηκε στα θύματα του κορονοϊού στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας σε οκτώ τους θανάτους των ανθρώπων που πέθαναν από την ασθένεια Covid-19 . Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν 29 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 285 άτομα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, σε έντεκα ακόμη περιπτώσεις οι άνθρωποι έχουν ήδη ανακάμψει από τον ιό, ανεβάζοντας σε 39 όσους έχουν ήδη θεραπευτεί, ενώ σε 60 περιπτώσεις οι νέες εργαστηριακές εξετάσεις παρουσιάζονται αρνητικές στον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή.
Πτήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων της, από Αίγυπτο, διοργανώνει από 21 έως 23 Μαρτίου, η Γαλλία.
Πρόκειται για ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού, καθώς όπως είναι γνωστό, από την Πέμπτη 19 Μαρτίου, η Αίγυπτος έχει ήδη διακόψει όλες τις διεθνείς πτήσεις από/προς τη χώρα.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα 147 νέα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8.799. Οι νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο αυξήθηκαν και πάλι σε πάνω από 100, από τις 87 που είχαν ανακοινωθεί χθες, παρόλο που η Νότια Κορέα καταγράφει μια τάση επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας από την κορύφωση των 909 κρουσμάτων στις 29 Φεβρουαρίου.

Η Κούβα ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο των συνόρων της σε μη κατοίκους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η χώρα προσπαθούσε τις τελευταίες ημέρες να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής της δραστηριότητας, κινητήριος δύναμη της οικονομίας της. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη χώρα ανέρχονται σε 21, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου, ενός Ιταλού τουρίστα, ανέφερε ο Κουβανός πρόεδρος. Στη χώρα υπάρχουν επίσης 716 ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη και για διάστημα 30 ημερών, με την έξοδο από την χώρα να παραμένει δυνατή, αλλά μόνο για τους περίπου 60.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 Γάλλων. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο δήλωσε πως σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στο νησί θα κλείσουν, ένα μέτρο πρωτοφανές στη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ -Ανταποκρίσεις: Άγης Μενούτης, Κώστας Δαβάνης, Αριάννα Φερεντίνου, Δώρα Μακρή, Αλέκος Μάρκελλος

Μοιράσου το άρθρο: