Βιέννη: Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της (video)

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, στις 18 Οκτωβρίου 1920, μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν της πραγματοποιείται σήμερα (19/10/2020) στη Βιέννη.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία και μόνιμη εκπρόσωπος στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Αικατερίνη Κόικα, προσκαλεί όσους αγαπούν τη Μελίνα Μερκούρη στην εκδήλωση, με τίτλο “Ich bin Griechin! Je suis Grecque!- Είμαι Ελληνίδα!”. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη Μεγάλη Αίθουσα Εκπομπών της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF), υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σάλτσμπουργκ.

Την εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αμερικανο-Αυστριακή ηθοποιός και υψίφωνος Αραμπέλα Φενίβες. Η μονωδός και υψίφωνος Ελπινίκη Ζερβού θα ερμηνεύσει τραγούδια της Μελίνας, με τη συνοδεία της ορχήστρας “Ρετρό” της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και πιανίστα Αναστάσιου Στρίκου.

Ειδική εκπομπή-αφιέρωμα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας προανήγγελλε τη σημερινή εκδήλωση, με μια ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή και στο έργο της Μελίνας Μερκούρη.

Η Μελίνα Μερκούρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη, κόρη του βουλευτή και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη, η Μελίνα μεγάλωσε σε μια οικογένεια πολιτικών, όμως η αγάπη της για το θέατρο και τον κινηματογράφο την ώθησε αρχικά να στραφεί στην υποκριτική.

Το 1938 μπήκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Χάρη στην έντονη και πληθωρική της προσωπικότητα «μαγνήτισε» από νωρίς τα βλέμματα όσων έμελλε να εμπνεύσει, ανάμεσα σε αυτούς και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που έγραψε για εκείνη τη «Στέλλα», έργο που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Μιχάλη Κακογιάννη. Η «Στέλλα» χάρισε στη Μελίνα Μερκούρη διεθνή αναγνώριση  και την υποψηφιότητα για το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου, στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Στις Κάννες ήταν που, το 1955, η Μελίνα συνάντησε τον μετέπειτα σύζυγο και σύντροφο της ζωής της, Ζυλ Ντασέν. Ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος Αμερικάνος σκηνοθέτης ηθοποιός και σεναριογράφος, μα πάνω απ’ όλα –σύμφωνα με τη Μερκούρη- ήταν ο άνθρωπος που την ώθησε προς τη «μοιραία στροφή» στη ζωή, στην καριέρα και στην ψυχή της.

Η ερμηνεία της στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και στο τραγούδι «Τα Παιδιά του Πειραιά» χάρισε στην Μελίνα ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλον τον κόσμο. Αυτήν ακριβώς την αναγνώριση αξιοποίησε  η ίδια στο εξωτερικό, δίνοντας τον δικό της αγώνα κατά της ελληνικής δικτατορίας/της χούντας των συνταγματαρχών, οι οποίοι της αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια.

Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της για τη δημοκρατία, μετά την πτώση της δικτατορίας, η Μερκούρη συντάχθηκε με το ΠΑΣΟΚ, κατεβαίνοντας υποψήφια βουλευτής στη Β’ Πειραιά. Κατά την πολιτική της σταδιοδρομία υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού. Ανάμεσα στις τόσες διεκδικήσεις της, πιο γνωστή ήταν εκείνη για την επιστροφή των «Γλυπτών του Παρθενώνα» από τη Βρετανία στην Ελλάδα, διεκδίκηση η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα «ανοιχτή».

Το όνομα της Μελίνας είναι επίσης συνδεδεμένο με την καθιέρωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και την ίδρυση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Η «τελευταία Ελληνίδα Θεά», όπως χαρακτηρίστηκε διεθνώς η Μελίνα Μερκούρη, έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1994, χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων. Η απώλειά της προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση παγκοσμίως. Και παρόλο που η ίδια φοβόταν –όπως είχε δημόσια παραδεχτεί –  μήπως οι άνθρωποι σταματήσουν κάποτε να την αγαπούν, εξακολουθεί να παραμένει αλησμόνητη μέχρι και σήμερα, 26 χρόνια μετά από τον θάνατό της και 100 από την ημέρα της γέννησής της.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ανακηρύξει το 2020 ως «έτος Μελίνας Μερκούρη».


Πηγές: ΕΡΤ/  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΕΡΤ

Βίντεο: ΕΡΤ1: Αφιέρωμα Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος