Η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία Αθηνών – Καΐρου με 178 «ναι» (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής), 26 «όχι» (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) ενώ 81 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν 15 βουλευτές εκ των οποίων 2 βουλευτές της ΝΔ και 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου με τις οποίες συντάσσονταν με τη θέση του κόμματός τους.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».
ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν.

Πλέον, η συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών οδεύει στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Την ονομαστική ψηφοφορία  ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίτημα που κατέθεσε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 1 της Συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Από τις 3 το μεσημέρι, οι βουλευτές προσέρχονταν ανά ομάδες των 100 για να ψηφίσουν, εξαιτίας της επαναφοράς, στις συνεδριάσεις της Βουλής, των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε ενημερώσει ότι δύο βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης και ο βουλευτής Πρεβέζης, Στέργιος Γιαννάκης, θα απουσιάσουν και θα εκφραστούν με πρόθεση ψήφου. Οι δύο βουλευτές με επιστολές τους τόνισαν ότι εάν μπορούσαν να παραστούν στην ψηφοφορία, θα υπερψήφιζαν τη συμφωνία.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν λόγω κωλύματος ή ασθενείας οι βουλευτές Λάρισας ‘Αννα Βαγενά, Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Ζουράρις, Καρδίτσας Σπ. Λάππας και Χίου Α. Μιχαηλίδης. Με επιστολές τους, οι πέντε βουλευτές ενημέρωσαν ότι εάν παρίσταντο στην ψηφοφορία θα δήλωναν «παρών».

Τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα στη Βουλή έλαβε η αστυνομία

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος τηλεφώνησε το μεσημέρι στην Αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο Κοινοβούλιο.Το τηλεφώνημα φαινόταν πως ήταν φάρσα ωστόσο η αστυνομία έκανε έρευνες προληπτικά χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

Μοιράσου το άρθρο: