Μέσα στην εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για να τους ζητήσει νέα συμφωνία αν θέλουν να αποφύγουν την άτακτη έξοδο, ενώ 100 βουλευτές καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να ανοίξει εκτάκτως το Κοινοβούλιο για να συζητηθεί η κατάσταση.

Κυβερνητικά έγγραφα, τα οποία φέρνουν στη δημοσιότητα οι Sunday Times, προειδοποιούν για τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, περιγράφοντας ότι Brexit χωρίς συμφωνία ισοδυναμεί με Αρμαγεδδώνα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

O σχεδιασμός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για την περίπτωση του άτακτου Μπρέξιτ προβλέπει την αντιμετώπιση μιας χαοτικής κατάστασης. Οι Κυριακάτικοι Τάιμς δημοσίευσαν ολόκληρο το επίσημο σενάριο για την επομένη της 31ης Οκτωβρίου και οι άμεσες συνέπειες που θα διαρκέσουν έως και τρεις μήνες περιλαμβάνουν ελλείψεις, ταραχές και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον φάκελο που παρουσίασαν οι Τάιμς θα υπάρξουν:

-ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα

-απολύσεις και αύξηση τιμών

-επιβολή σκληρού συνόρου με την Ιρλανδία και ταραχές

-δημόσια ανυπακοή και ένταση λόγω των ελλείψεων

-καθυστερήσεις για ταξιδιώτες και εμπορεύματα λόγω των τελωνειακών ελέγχων

Με τα ράφια των σούπερ μάρκετ να αναμένεται να είναι άδεια, η εφημερίδα τέλεγκραφ δίνει συμβουλές επιβίωσης στους Βρετανούς, από το να καλλιεργήσουν τα λαχανικά τους μέχρι να φτιάξουν το δικό τους ψωμί.

Η αποκάλυψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο και ότι η διαρροή προήλθε από πρώην υπουργό, που ήθελε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη στήριξη του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, εξασφάλισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Λονδίνο ακόμη και σε περίπτωση άτακτης εξόδου της χώρας από την EΕ και αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι πρόθυμη να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: