Βρετανία: “Η στιγμή Φόκλαντς για τον Μπόρις”

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση «αποκαθιστούν» τις σχέσεις τους δήλωσε ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Μάικλ Γκόουβ. Θα μπορούσε να είναι «η στιγμή Φόκλαντς για τον Μπόρις» σχολίασε βουλευτής των Τόρις, ενώ ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις προειδοποίησε: «Φοβάμαι ότι θα συνεχίσουμε να τους βλέπουμε να κάνουν παρόμοια πράγματα από την πίσω πόρτα».

Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ δεν θα εμποδίσει την είσοδο εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε: «Το πεπρωμένο αυτού του μεγάλου έθνους βρίσκεται τώρα στα χέρια μας».

Δυο τηλεφωνικές κλήσεις σε απόσταση μόλις 30 λεπτών, ήταν αρκετές ώστε ο πρωθυπουργός Τζόνσον να πείσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να αλλάξει θέση από το να σταματήσει 3,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να εγκαταλείψει την «πυρηνική επιλογή» της επιβολής σκληρών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία σχολιάζει η εφημερίδα Daily Mail.

Μετά τη διπλωματική του νίκη, η Βρετανία κατέγραψε χθες καθημερινό ρεκόρ χορήγησης των πρώτων δόσεων του εμβολίου φτάνοντας τις 487.756 με 8,4 εκατομμύρια πολίτες να έχουν ήδη εμβολιαστεί δηλαδή το 12% του πληθυσμού.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Telegraph, ο αρμόδιος υπουργός για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι η εστίαση είναι τώρα στη «συνεργασία» με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα βοηθήσει τις Βρυξέλλες με τα προβλήματα παραγωγής και «θα συνεχίσει να το κάνει».

Επιπλέον, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν κατά 31% την περασμένη εβδομάδα σε 23.275, με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο να μειώνονται κατά 16% την ίδια περίοδο και οι θάνατοι να μειώνονται από 6% σε 1.200.

«Όπως πολλές πλούσιες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειάζεται για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», σχολιάζει το BBC.

Αυτό οδήγησε ορισμένους να υποστηρίξουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο δωρεάς ορισμένων δόσεων – είτε σε μια γειτονική χώρα της ΕΕ όπως η Ιρλανδία που δεν διαθέτει τόσο άφθονο εφοδιασμό είτε σε φτωχότερες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το BBC ζητά από τις πλουσιότερες χώρες να δεσμευτούν να δωρίσουν το πλεόνασμά τους για να εμβολιαστούν ευάλωτοι πολίτες άλλων χωρών. Η Νορβηγία θα το κάνει αυτό ενώ η Ινδία έχει ήδη δωρίσει ορισμένα εμβόλια στο Νεπάλ, το Μπουτάν και το Μπαγκλαντές στο πλαίσιο της διαδικασίας «διπλωματίας των εμβολίων».

Ανταπόκριση από Λονδίνο Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος