Βρετανία- κορονοϊός: 23 μεταλλάξεις – Δεν αυξάνεται η επικινδυνότητα

“Περιμένουμε δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες για τις 23 μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και ειδικά αυτήν που απομονώθηκε και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μεταλλάξεις παρατηρούνται και σε άλλες χώρες και είναι φυσιολογικό”, διευκρίνισε η λοιμωξιολόγος Ελένη Ναστούλη, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο College of London.

Καθησυχαστική χαρακτήρισε η κυρία Ναστούλη χθεσινή βρετανική μελέτη, με ανάλυση 3.000 περιστατικών της μετάλλαξης. Διαπιστώθηκε, όπως είπε, ότι κλινικά ο ιός δεν είναι πιο θανατηφόρος μετά τη μετάλλαξη όπως και ότι δεν αλλάζει το ποσοστό  νοσηλείας  και η θνητότητα.

Επίσης, η μετάλλαξη δεν αυξάνει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, σύμφωνα με στοιχεία. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι το ιϊκό φορτίο είναι μεγαλύτερο στις λοιμώξεις από μεταλλαγμένο ιό.

Τα εμβόλια, ειδικά με την πρωτεϊνη mRNA “δεν θα έχουν πρόβλημα με τις καινούργιες μεταλλάξεις”, τόνισε η λοιμωξιολόγος.

“Κι ενώ αναμένονται απαντήσεις με εργαστηριακά πειράματα η θεωρητική προσέγγιση είναι ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα γιατί η απάντηση του οργανισμού στοχεύει σε πολλαπλά σημεία της  πρωτεϊνης της ακίδας, είναι δηλαδή πιο ευρεία”, ανέφερε και πρόσθεσε:

Ο συνδυασμός μεταλλάξεων στην ακίδα του κορονοϊού, εγγυάται ότι στο μέλλον θα χρειαστεί να παραλλάζουμε τα εμβόλια με πλατφόρμες για mRNA και αδενοϊό, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης.

“Η καλύτερη απάντηση στον κατανοητό προβληματισμό για το εμβόλιο είναι τα μέτρα που λαμβάνονται  και η  διαφάνεια”, απάντησε η γιατρός μιλώντας για “χορό μεταλλάξεων από τον Τύπο και τα Μέσα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος