Οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις-Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στην Αθήνα (video)

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την άμεση και απερίφραστη- όπως χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικά στελέχη- απομόνωση της Τουρκίας. Να δούμε όμως τώρα ποιες είναι οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.

Την ικανοποίησή του για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

«Η χώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη», σημείωσε ο κ. Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύεται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα-μέλος, τόσο εμβαθύνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύεται η επιτυχία της».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά με κανέναν τρόπο δεν παραιτείται από τη «διαρκή, μόνιμη και συνεχή επίκληση της ακυρότητας των συγκεκριμένων κειμένων και ιδίως του κειμένου που με περισσή εφευρετικότητα, για να πω το ελάχιστο, εξαφανίζει από το χάρτη την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και ακυρώνει τις νομικές συνέπειες της υπαρξής τους».

Νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα, η 41η συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού. Κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Η ελληνική προεδρία είχε ως στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των μελών, την πράσινη οικονομία, ενώ εστίασε στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία του Οργανισμού, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η Ελλάδα έδωσε ακόμη βάση στη συνεργασία του ΟΣΕΠ και της ΕΕ, δύο οργανισμών στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του οργανισμού, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, έγινε προσπάθεια για πιο εντατική συνεργασία μεταξύ των μελών, αλλά και τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της οργανισμού και ενίσχυσης της ικανότητας να αναλαμβάνει πρότζεκτ.

Εναρμονιζόμενοι με την παγκόσμια τάση, η Ελλάδα επεδίωξε να δοθεί έμφαση στην ανάγκη να αναπτυχθεί η πολιτική με ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, τόνισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Ρουμανία που αναλαμβάνει την προεδρία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εkaterina Ζaharieva, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας, στη Σόφια, όλα τα κράτη μέλη ψήφισαν να δεχτούν τη Βόρεια Μακεδονία στον Οργανισμό, ο οποίος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τη χώρα, ενώ αναμένεται κατά τη διάρκεια της ρουμανικής προεδρίας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής της.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η σύμπτωση της ύπαρξης τριών κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, τα οποία είναι επίσης κράτη μέλη της ΕΕ -Βουλγαρία, Ελλάδα και Ρουμανία- να προεδρεύουν το ένα μετά το άλλο, αυξάνει τις δυνατότητες συνεργασίας του Οργανισμού με την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Bogdan Aurescu, σημείωσε ότι η χώρα του, που αναλαμβάνει την προεδρία την 1η Ιανουαρίου, θα εστιάσει στο να επιτευχθεί ακόμη περισσότερη συνοχή ανάμεσα στις χώρες του οργανισμού.

«Εάν καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη οικονομική ευημερία, αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε επίσης ένα βήμα προς τα εμπρός για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε επίσης ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού, πρέσβης Μιχαήλ Χριστίδης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η προστιθέμενη αξία αυτού του οργανισμού είναι από μόνη της η ύπαρξή του, καθώς φέρνει σε επαφή χώρες που δεν είναι ομοιογενή.

«Μετά από 20 χρόνια δραστηριότητας ως πλατφόρμα για διάλογο και κατανόηση στην περιοχή, αλλά και για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και σχεδίων που επηρεάζουν τα κράτη μέλη μας, είναι σαφές ότι η κατάσταση στην περιοχή μας, όσο δύσκολη και αν είναι, επωφελείται την ύπαρξη και τη δραστηριοποίση του ΟΣΕΠ», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής

Άκυρη και απορριπτέα χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης της Λιβύης με την Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, κατά τη συνάντηση του, στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Την ίδια ώρα, στη Λιβύη, ο στρατάρχης Χάφταρ, που ελέγχει το 70% των εδαφών της χώρας, καλεί τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Οικουμενική στήριξη διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (video)

Λιβύη: Eντολή του στρατηγού Χαφτάρ για επίθεση στην πρωτεύουσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος