Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια ο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.  Αντιπαράθεση για τους μετακλητούς.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη συμπολίτευση, ενώ καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση. «Παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση ενώ πρέπει να σημειωθεί πως άρθρα που έτυχαν βελτιώσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ,υπερψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία.

Έντονη αντιπαράθεση επικράτησε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων. Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας  ότι «λέει «ψέματα» για τους μετακλητούς»» επειδή «δεν βρίσκει χώρο για αντιπολίτευση»

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο αριθμός των μετακλητών, πλην των συνεργατών των δημάρχων. Μάλιστα έδωσε στη Βουλή και τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Οπως ανέφερε οι μετακλητοί (εκτός ΟΤΑ) ήταν 1.081 επί ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018 και 910 επί ΝΔ το 2020, Οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών από 580 μειώθηκαν σε 566, ενώ αυξήθηκαν οι μετακλητοί των δημάρχων από 1.012 σε 1.518. Το σύνολο των μετακλητών, το 2018 ήταν 2.673, και το 2020 ήταν 2.994.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η αύξηση προέρχεται  «από τη δυνατότητα που δώσαμε ως Βουλή στους δημάρχους, να έχουν συνεργάτες για να κάνουν δουλειά τους».

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, είπε ότι επί ΝΔ οι μισθοί των μετακλητών αυξήθηκαν έως 70%, ενώ ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Π. Πολάκης, υποστήριξε ότι ο κ. Βορίδης δεν προσμετρά τους μετακλητούς της γραμματείας της πρωθυπουργίας, που όπως είπε αυξήθηκαν από 140 επί Α. Τσίπρα σε 500 επί Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τους μετακλητούς του υπουργείου Μετανάστευσης και τους μετακλητούς της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είναι 350.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως οι μετακλητοί της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης είπε ότι είναι μόνο 100, όπως φαίνεται από το ΦΕΚ της σύστασής της και ότι περιλαμβάνονται στους 910 που ανέφερε νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το άρθρο: