Τη Δευτέρα αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο αμέσως μετά εισάγεται στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί  το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Εκτός από τις βασικές διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο και την κυβερνησιμότητα των δήμων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων που άπτονται της καθημερινότητας, όπως:

  • διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες

Δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών).

  • ψηφιακή έκδοση συντάξεων

Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.

  • Μείωση επιτοκίου για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3%

Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

  • Απλοποίηση διαδικασιών και εισαγωγή πρακτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Σημαντικά θα είναι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της ψηφιακής μεταρρύθμισης, που θα επιτρέψουν την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του κράτους και θα περιορίσουν σημαντικά την ανάγκη των πολιτών να προσκομίζουν στοιχεία σε οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

  • Επίσης στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου.

Η απαγόρευση έχει ισχύ για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει άμεση ισχύ από τη δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική σε υψηλούς τόνους ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ειδικά για τον χώρο της αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο όπως τονίζει, συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα.

«Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή συμπυκνώνει την κοινωνικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε.

«Της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελά. Είναι προφανές ότι αυτή η πρόχειρη και φωτογραφική τροπολογία έχει συνταχθεί από κάποιο εκδοτικό συγκρότημα και όχι από το κυβερνητικό επιτελείο», ανέφερε ο Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Από το γραφείο Τύπου της «Ελληνικής Λύσης», στο μεταξύ ανακοινώθηκε: ‘Δυστυχώς και η ΝΔ διακατέχεται από το σύνδρομο του ρεβανσισμού των «βολεψάκηδων». Όταν δεν είναι δικά μας «παιδιά» ( είτε είναι ικανά, είτε ανίκανα) τα «ξεβολεύουμε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Το φθινόπωρο αναμένονται αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Στην αποκατάσταση των αδικιών και των στρεβλώσεων στον υπολογισμό των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου αποβλέπουν οι σχεδιασμοί για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που αναμένεται το φθινόπωρο να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Αναμένεται πλαφόν στις υπέρογκες συντάξεις, ενώ η μείωση των εισφορών θα είναι τονωτική ένεση για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, Άντζυ Μανουσέλη

Μοιράσου το άρθρο: