100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία

#EllinikiDiskografia100

Σάββατο, 03 Μαΐου | 16:00 (ΑΤΗ) | 13:00 (UTC) | ERT World

Και σε επανάληψη την Κυριακή 04 Μαΐου στις 03:45 (ATH) | 00:45 (UTC)

 

Η Χάρις Αλεξίου σκιαγραφεί την πορεία του ελληνικού τραγουδιού

Πόσες ζωές κρύβει ένας δίσκος; Πόσες ιστορίες; Ιστορίες άλλων, ιστορίες δικές μας. Ιστορίες άλλων που έγιναν δικές μας.

Η ΕΡΤ και η Χάρις Αλεξίου, μας καλούν να ανακαλύψουμε τη συναρπαστική ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία». Μία ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Από τη γέννηση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι τις μέρες μας.

Από τα χρόνια του φωνόγραφου και των περιπλανώμενων «γραμμοφωνατζήδων» των αρχών του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’60, των «μικρών δίσκων» και των «τζουκ μποξ»… Κι από εκεί, στους μεγάλους δίσκους βινυλίου, στους ψηφιακούς δίσκους και στο διαδίκτυο.

Ξεναγός μας σε αυτό το ταξίδι, είναι η Χάρις Αλεξίου, η κορυφαία τραγουδίστρια της γενιάς της και μία από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ελληνική μουσική και στη δισκογραφία.

Με σύμμαχο το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα χρυσά χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας, σκιαγραφείται ολόκληρη η πορεία του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτή χαράχτηκε στα αυλάκια των δίσκων.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία» είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, με πρωταγωνιστές όλους εκείνους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ελληνική δισκογραφία και δημιούργησαν, με έμπνευση και πάθος, το θαύμα της ελληνικής μουσικής.

Σ’ αυτό το ταξίδι, σας θέλουμε συνταξιδιώτες.

Δείτε σήμερα«Η δισκογραφία στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης» (Με Αγγλικούς Υπότιτλους)
Eπεισόδιο 7

Από το σκοτάδι στο φως. Η χούντα πέφτει. Ένας ολόκληρος λαός που στερήθηκε για επτά χρόνια την ελευθερία του, αλλά και τη φωνή του, τραγουδάει και πάλι δυνατά. Οι πρέσες δεν προλάβαιναν να τυπώνουν Θεοδωράκη και όλους τους νέους δίσκους του πολιτικού τραγουδιού.

Παράλληλα, η δισκογραφία επενδύει στην προβολή των νέων αλλά και των ήδη γνωστών ερμηνευτών, ποντάροντας ξανά στα μεταγλωττισμένα τραγούδια.

Είναι η εποχή που ξαναζωντανεύει το ρεμπέτικο και το σμυρνέικο τραγούδι, με τις επανεκδόσεις από δίσκους των 78 στροφών, στη σειρά “Ρεμπέτικη ιστορία” σε επιμέλεια Κώστα Χατζηδουλή, αλλά και τις επανεκτελέσεις σε συλλογές με ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου.

Ο λαϊκός ήχος γίνεται πολυδιάστατος. Οι καταξιωμένοι δημιουργοί συνεχίζουν την επιτυχημένη δισκογραφική τους διαδρομή στις μεγάλες εταιρείες, ενώ στις μικρές εταιρείες γύρω από την Ομόνοια δισκογραφούν όλοι εκείνοι που αγωνίζονται να ξεχωρίσουν και να βγουν από την αφάνεια. Την ίδια στιγμή έρχονται στο προσκήνιο καινούργιοι δημιουργοί που ανατρέπουν το σκηνικό με ένα διαφορετικό λαϊκό ήχο και στίχο.

Το σατιρικό τραγούδι βρίσκει και αυτό το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί δισκογραφικά παρεμβαίνοντας με αιχμηρό τρόπο σε όλα όσα συμβαίνουν.

Το ροκ εμφανίζεται δυναμικά εκφράζοντας τις νεανικές ευαισθησίες με ελληνικούς στίχους και ξεκινά να απευθύνεται ακόμα και στο διεθνές ακροατήριο εμπλουτίζοντας το σκληρό ήχο της εποχής με ελληνικά στοιχεία.

Η δισκογραφική παραγωγή παρουσιάζει μία νέα άνθηση στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

 

Αφήγηση: Χάρις Αλεξίου.
Σκηνοθεσία: Μαρία Σκόκα.
Σενάριο: Δημήτρης Χαλιώτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης, Στέλιος Ορφανίδης.
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου.
Μουσική τίτλων: Γιώργος Μπουσούνης.
Σκηνογραφία: Rosa Karac.
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
Γενική επιμέλεια περιεχομένου: Γιώργος Τσάμπρας.
Σύμβουλοι περιεχομένου: Σιδερής Πρίντεζης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης.
Αρχισυνταξία: Τασούλα Επτακοίλη.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κυριακή Μπεϊόγλου.
Σύμβουλος παραγωγής: Πασχάλης Μουχταρίδης.
Μίξη ήχου: Γιώργος Μπουσούνης, Γιώργος Γκίνης.
Έρευνα αρχείου: Θάνος Κουτσανδρέας.
Οργάνωση Παραγωγής: Βασιλική Πατρούμπα.
Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Χ. Αφεντάκη, By The Sea Productions.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ