Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά τις διαδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου, για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού RTL και του τηλεοπτικού καναλιού Μ6, το 72% των Γάλλων εξακολουθεί να στηρίζει τα «Κίτρινα Γιλέκα». Το 85% δεν εγκρίνει τις πράξεις βίας που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο, ενώ μεγάλη είναι η απόρριψη της κυβέρνησης Μακρόν καθώς το 90% κρίνει πως «δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων». Σύμφωνα με αλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, η δημοτικότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε ακόμα περισσότερο και κυμαίνεται στο 25%, από 29% που ήταν τον Οκτώβριο.

Δημοσκόπηση διεξήγαγε και το Ινστιτούτο Viavoice για λογαριασμό της εφημερίδας Liberation. Σε άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» μεταλλάσσεται πολιτικά και κοινωνιολογικά. Συγκεκριμένα αναφέρει πως ενώ το αίτημα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων φαίνεται να μην είναι πια το κυρίαρχο καθώς το 52% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως το κύριο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Μακρόν δεν τους εκπροσωπεί ή δεν τους ακούει.

«Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν για την έρευνα ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη ‘απεχθής εξουσία’, εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα ο Aurélien Preud’homme, Διευθυντής του Viavoice. «Συνήθως οι ερωτηθένες μιλούν για την ανεργία ή την αγοραστική δύναμη. Εδώ πρόκειται για μια ευρεία απόρριψη». Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Liberation, συνολίκα, το 53% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το κίνημα ενώ το 31% δηλώνει ότι το κατανοεί χωρίς να το στηρίζει.

ΠΗΓΕΣ: LeFigaro, Liberation

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: