Τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης Αρχής που θα παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της ευρωζώνης ζητά o πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Τον έλεγχο αυτό ασκεί μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με δεδομένη «τη διεξαγόμενη συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλά επιχειρήματα διατυπώνονται υπέρ μιας μεταφοράς αυτών των καθηκόντων δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου των κανόνων από μια ανεξάρτητη αρχή«, αναφέρει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.

Ο Βάιντμαν επικρίνει επίσης «τη μάλλον χαλαρή και πολιτική εφαρμογή των κανόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση χωρών που καταγράφουν ένα υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα«.

«Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν καθένα απ’ αυτά μπορεί να ‘παραγγέλνει’, αλλά όλοι πρέπει τελικά να πληρώνουν το λογαριασμό«, προειδοποιεί.

Γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βάιντμαν προτείνει μια εναλλακτική επιλογή. «Ένας κεντρικός ευρωπαϊκός θεσμός θα μπορούσε στο εξής να παρεμβαίνει άμεσα όταν η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας μέλους καταγράφει αξιοσημείωτες παρεκκλίσεις«, γράφει στο άρθρο.

Ο θεσμός αυτός «θα είχε μια σαφώς προσδιορισμένη αποστολή και μια ρητή εντολή και δεν θα ήταν ενσωματωμένος στη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη«, προσθέτει.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται μερικές εβδομάδες αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για το ενδεχόμενο να μεταβιβασθούν σε ανεξάρτητες αρχές ορισμένοι ρόλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: