«Η Αθήνα σημείωσε σημαντική πρόοδο», δήλωσε την Παρασκευή από τη Μαδρίτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας ότι είναι «ευλόγως αισιόδοξος» για τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές της, ενώ έθεσε το θέμα μίας αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, τάχθηκε εναντίον μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλώνοντας ότι ακόμη κι αν «οι άμεσοι οικονομικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι, θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες».

«Η πεποίθησή μου είναι πως, αν πάμε προς το Grexit, θα έχουμε ένα «μαζικό κούρεμα», εξήγησε, αναφερόμενος στον κίνδυνο μίας διαγραφής του χρέους, που θα επιβάρυνε τους ευρωπαίους πιστωτές:
«Θα υποστούμε τις απώλειες», οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα ξεπερνούσαν τα 53 δισ. δολάρια για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, πρόσθεσε, η συζήτηση θα αφορά δύο επιλογές: «Μείωση του χρέους ab initio» ή «αναδιάταξη των πληρωμών του χρέους», επιμένοντας στο γεγονός πως για τη Γαλλία το «κούρεμα» δεν φαίνεται δυνατό.

«Κανείς δεν έχει μιλήσει για κούρεμα, αλλά πιστεύω πως είναι σημαντικό το θέμα του χρέους να αποτελέσει μέρος της συζήτησης, αυτό αποτελεί μέρος της αξιοπιστίας του συνόλου», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για τους κινδύνους από μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. Η Ευρώπη θα οπισθοχωρήσει και αυτή η οπισθοδρόμηση θα αποτελέσει στοιχείο κερδοσκοπίας. Θα επιστρέφαμε για πρώτη φορά από μία πολιτική και οικονομική ζώνη σε μία ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Νωρίτερα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα El Pais, ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει ότι «η Ευρώπη διέρχεται μία στιγμή ιστορικής αλήθειας, πληρώνοντας τα λάθη που την κατέστησαν όλο και περισσότερο αποκλίνουσα. Οι οικονομίες μας απομακρύνθηκαν, όπως και οι λαοί μας».

Και κατέληξε πως «η ελληνική κρίση είναι το σύμπτωμα ενός προβλήματος που είναι πολύ πιο βαθύ. Δεν έχουμε δημιουργήσει τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να συνοδεύουν μία νομισματική ζώνη. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο που παρέμεινε μία ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Μοιράσου το άρθρο: