Οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να παραταθούν για ένα εξάμηνο, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2016, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους για την εμπλοκή τους στην κρίση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πγές.

«Υπάρχει μια πολιτική συμφωνία» είπε η μία από τις πηγές αυτές. Τα μέλη της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ «συμφώνησαν να ανανεώσουν την εφαρμογή των κυρώσεων για έξι μήνες, μέχρι τις 15 Μαρτίου του επόμενου έτους», διευκρίνισε. Οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε περίπου 150 πρόσωπα και 37 εταιρείες -όπως πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ και απαγόρευση εισόδου- επρόκειτο να λήξουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να επεκτείνει τις κυρώσεις για άλλους έξι μήνες, Τώρα, τα τεχνικά επιτελεία θα αναλάβουν το τεχνικό και νομικό έργο ώστε το Συμβούλιο να λάβει την τελική απόφαση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου» είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, στο πρακτορείο RIA Novosti.

Το Κίεβο, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ουάσινγκτον κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατιώτες και όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που πολεμούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ντονμπάς. Από τις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι μέσα σε 16 μήνες. Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται κάθε ανάμιξή της στον πόλεμο αυτό.

Εκτός από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των ανταρτών, στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ περιλαμβάνονται τα ονόματα πολλών Ρώσων βουλευτών, μελών της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και στενών συνεργατών ή φίλων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν τα ονόματα άλλων 29 ανθρώπων και εταιρειών στη δική τους «μαύρη λίστα» με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες στους οποίους επιβάλλουν κυρώσεις. Πρόκειται για άτομα και επιχειρήσεις που, ως επί το πλείστον, συνδέονται με τα πρόσωπα εκείνα για τα οποία ίσχυαν ήδη οι κυρώσεις. Μεταξύ αυτών είναι ο επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμτσένκο, η πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία Rosneft και η εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Kalashnikov Concern. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Ελβετία και τη Βρετανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η απάντηση της Ρωσίας στις νέες αυτές κυρώσεις θα είναι ανάλογη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας είναι παράνομη και προστίθεται σε μια σειρά εχθρικών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ρωσίας. «Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν αυτήν την πορεία χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τις ίδιες. Από την πλευρά μας θα ακολουθήσουν αντίμετρα, που δεν θα είναι κατ’ ανάγκη ήσσονος σπουδαιότητας», ανέφερε στην ανακοίνωση αυτή το υπουργείο.

Μοιράσου το άρθρο: