Μια νέα ισχυρή ώθηση σχεδιάζει να δώσει στον τουρισμό η κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, στην ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) «Τουρισμός & Ανάπτυξη». Επίσης, υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αλλά με ένα πλαίσιο που φιλοδοξεί να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, ότι ο κλάδος δεν μπορεί ν’ αντέξει την αύξηση του ΦΠΑ παραπάνω από ένα χρόνο, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μία «νέα συμφωνία» με τους φορείς του τουρισμού, διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες – και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα που παραμένουν αξεπέραστα είναι η μαύρη εργασία, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, οι περιβαλλοντικές παραβάσεις και η χρόνια ανοχή στην αυθαιρεσία». Απαιτείται λοιπόν εκ μέρους όλων, όπως είπε, να ληφθούν αποφάσεις για μονιμότερες λύσεις.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αλλά με ένα πλαίσιο που φιλοδοξεί να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» με σημαντικά σημεία, που θα επιτρέψουν τη σταθεροποίηση σε εύλογο διάστημα και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Κομβικά σημεία που θα φέρουν τη σταθερότητα, όπως είπε, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τα Χριστούγεννα, η διαπραγμάτευση για ένα βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2016, και η ολοκλήρωση των θεσμικών και άλλων αλλαγών.

Ο κ. Σταθάκης συνέχισε σχολιάζοντας ότι σήμερα ο τουρισμός κλείνει μια χρονιά εξαιρετική από κάθε άποψη, με νέο ρεκόρ στις αφίξεις επισκεπτών όσο και στη ροή συναλλάγματος, και υποστήριξε ότι τώρα είναι η στιγμή για να γίνουν πιο θαρραλέα βήματα για το μέλλον, και για να θεραπευτούν προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αλλά με ένα πλαίσιο που φιλοδοξεί να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» με σημαντικά σημεία, που θα επιτρέψουν τη σταθεροποίηση σε εύλογο διάστημα και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Κομβικά σημεία που θα φέρουν τη σταθερότητα, όπως είπε, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τα Χριστούγεννα, η διαπραγμάτευση για ένα βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2016, και η ολοκλήρωση των θεσμικών και άλλων αλλαγών.

Ο χαρακτήρας και η ευελιξία του τουρισμού είναι το σπουδαιότερο, εκτίμησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη μία πρώτη συζήτηση για την «οικονομία διαμοιρασμού» αλλά και για τον θαλάσσιο τουρισμό, ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία νομοθεσία με εύλογο οικονομικό όφελος του Δημοσίου. Οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες, επαγγέλματα, αδειοδοτήσεις, θα προχωρήσουν για να γίνει φιλικότερο το περιβάλλον, «αλλά πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων. Κάθε μία από όσες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, και όσες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα αξιολογούνται όπως συμφωνήσαμε με τους εταίρους, ώστε να ξέρουμε αν χρειάζεται ένα νέο φάσμα μεταρρυθμίσεων. Δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση τυφλά μέτρα», τόνισε ο κ. Σταθάκης, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα του διαλόγου και της διαμόρφωσης λύσεων με συναίνεση.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: